Muž v masce Jokera zaútočil na cestující ve vlaku v Tokiu, zranil deset lidí

  • 15
Policie v Japonsku zatkla muže, který v neděli zaútočil nožem na cestující ve vlaku v Tokiu a nejméně deset lidí zranil. Podle agentury Kjódó je jedna z obětí ve vážném stavu. Útočník v masce Jokera založil v jednom z vagónů oheň, a způsobil tak mezi pasažéry paniku.

Policisté také prověřovali zprávy, že muž uvnitř vlaku rozléval neznámou tekutinu. Média spekulovala, že mohlo jít o kyselinu chlorovodíkovou. To se ale nepotvrdilo.

Útok se odehrál ve vlaku na lince Keio, která spojuje čtvrť Šindžuku s předměstími v západní části metropole. Do centra jím cestovalo mnoho lidí v kostýmech, mířili na oblíbené oslavy Halloweenu.

Také útočník byl v převleku – za Jokera, jednu z postav série o Batmanovi, uvedla agentura Reuters. Policie 24letého muže zatkla na místě činu a obvinila z pokusu o vraždu.

Incident vyvolal mezi cestujícími paniku, protože z vagónu uprostřed soupravy se valil hustý kouř. Vlak nouzově zastavil ve stanici, kde se cestující hromadně pokoušeli dostat ven.

„Myslel jsem si, že jde o halloweenský žertík. Pak jsem ale viděl, jak se k nám blíží muž a pomalu mává dlouhým nožem,“ řekl listu Jomiuri šimbun jeden z očitých svědků.

Japonsko je známé svou relativně nízkou kriminalitou. Po přelomu tisíciletí se ale stalo dějištěm série útoků spáchaných nožem či jinými bodnými nebo sečnými zbraněmi. Letos v srpnu v srpnu 36letý muž v příměstském vlaku v Tokiu pobodal nejméně deset lidí, později vyšetřovatelům řekl, že se zaměřil na ženy, které vypadaly šťastně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video