Most přes ústí řeky Dněstr (29. prosince 2019)

Most přes ústí řeky Dněstr (29. prosince 2019) | foto: Profimedia.cz

Ruský útok poničil most nad ústím Dněstru. Hrozí odříznutí části Ukrajiny

  • 142
Při ruském raketovém útoku byl poničen železniční most v Oděské oblasti na jihozápadě země, který překlenuje Dněstr v jeho ústí do Černého moře. Informoval o tom šéf ukrajinských železnic Oleksandr Kamyšin. Pokud by se most zhroutil, znamenalo by to odříznutí části Ukrajiny od zbytku země.

Podle místních úřadů byla z bezpečnostních důvodů uzavřená i souběžná silnice.

Zničení mostu by znamenalo, že od zbytku země zůstane odříznutý cíp ukrajinského území sousedící s Rumunskem a Moldavskem. Z ukrajinského vnitrozemí by se do něj po silnici dalo dostat jedině přes Moldavsko.

Agentura DPA uvádí, že v posledních dnech ruská armáda zaměřila útoky na ukrajinskou železniční infrastrukturu. Snaží se tak Kyjev odříznout od zbraní i od pohonných hmot dodávaných na Ukrajinu v rámci pomoci od zemí Evropské unie.

V úterý ráno pak dva výbuchy vyřadily z provozu dvojici rozhlasových vysílačů v moldavské separatistické republice Podněstří, kterou uznává jen Rusko. Podněsterská bezpečnostní rada oznámila, že terčem „teroristického útoku“ se stala také vojenská jednotka poblíž hlavního města Tiraspolu.

Výbuchy zničily vysílače v Podněstří, Moldavsko se bojí zatažení do války

Moldavská prezidentka Maia Sanduová obvinila z uskutečnění incidentů podněsterské „proválečné frakce“. Bojí se, že útoky jsou pokusem o vyostření napětí a válka na Ukrajině by se mohla přenést na moldavské území.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo před více než dvěma měsíci. Podle Organizace spojených národů během tohoto konfliktu přišlo o život asi 2700 civilistů. Nicméně samotná OSN i Kyjev předpokládají, že skutečné počty obětí jsou vyšší.

Při ruském útoku byl poničen železniční most u ústí Dněstru (červený bod v mapě), úřady zavřely i silnici. Pokud by byl zničen, byla by část Ukrajiny odříznutá.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video