Policisté odvádějí Čang Song-tcheka přímo ze stranického shromáždění v...

Policisté odvádějí Čang Song-tcheka přímo ze stranického shromáždění v Pyongyangu | foto: Reuters

Mocný strýc Kim Čong-una byl již možná popraven, tvrdí korejští uprchlíci

  • 34
Donedávna vlivný strýc severokorejského vůdce Kim Čong-una byl možná již ve čtvrtek popraven. Režim pak údajně zfalšoval fotografie zachycující jeho veřejné zatčení. Uvedla to rozhlasová stanice Free North Korea, kterou provozují uprchlíci z KLDR v Jižní Koreji.

Severní Korea v pondělí oficiálně potvrdila mocenský pád Kimova strýce Čang Song-tcheka, který zastával funkci místopředsedy Komise národní obrany a patřil mezi nejmocnější muže v zemi. Severokorejská televize rovněž v pondělí ukázala snímky Čangova zatčení dvěma uniformovanými muži, které se údajně odehrálo na nedělním zasedání politbyra vládnoucí Korejské strany práce.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jeho strýc Čang Song-tchek během vojenské přehlídky 16. února 2012.

Podle rádia Free North Korea (Svobodná Severní Korea) byl ale sedmašedesátiletý Čang již ve čtvrtek popraven spolu s několika svými blízkými spolupracovníky. Fotografie předvedené v televizi z údajného nedělního zatýkání tak zřejmě byly zfalšovány, uvedla zmíněná rozhlasová stanice dnes na svých internetových stránkách.

Politbyro prý již dříve rozhodlo o popravě sedmi činitelů, včetně Čanga a dalších vysokých armádních a stranických činitelů, konstatovalo rádio Free North Korea s odvoláním na informátory z Korejské strany práce.

Čang Song-tchek po smrti Kim Čong-ila, otce stávajícího vůdce KLDR, koncem roku 2011 pomáhal teprve třicetiletému Kim Čong-unovi při upevňování moci. Podle řady analytiků Čang se svou manželkou Kim Kjong-hi (sestrou Kim Čong-ila) ve skutečnosti Severní Koreji vládl. V pondělí však KLDR oznámila, že byl sesazen ze svých funkcí, protože vedl "kontrarevoluční frakci", byl zkorumpovaný, narkoman a sukničkář.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video