Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mobil, počítač a domácí spotřebiče se učí spolu mluvit

  22:49
- Komunikace mezi myčkou na nádobí, lednicí, mobilním telefonem a osobním počítačem? Takový nápad může vypadat, jako by vzešel z hlavy bláznivého inženýra.
Přesto nabízí mnoho užitečných aplikací, které ocení zvláště uživatelé, kteří si neradi lámou hlavu s technickými detaily. Před dlouhou dobou se objevily první "inteligentní technologie" v domácnosti - mikrovlnné trouby vybavené senzory poznaly, kdy je maso už připravené, a televize za pomoci tepelného čidla zjistila, že ji už delší dobu nikdo nesleduje, a vypnula se.
Nemám jídlo, hlásí lednice
Domácí přístroje získaly určitou inteligenci, ale ta má své meze - další možnosti se otevírají propojením přístrojů datovou sítí, po které si předávají informace. Pokud například lednice zjistí, že jí chybějí některé podstatné potraviny, bude schopna upozornit počítač, který vytiskne nákupní lístek či pošle objednávku do internetového obchodu. Existuje již několik technologií, které budou podporovat vzájemnou komunikaci různých elektronických zařízení. Zatím je valná většina podobných komunikačních technologií spíše v raném stádiu vývoje. Jejich další rozvoj závisí na tom, do jaké míry se výrobci elektroniky a počítačových komponent rozhodnou tyto technologie využívat.

Zautomatizované služby
Firma Sun již od minulého roku pracuje na technologii Jini, která je založena na programovacím jazyce Java. T ento programovací jazyk funguje prakticky na jakémkoli operačním systému od Microsoft W indows přes Linux až po MacOS počítačů Apple. Jini poslouží jak při propojení »inteligentních« domácích přístrojů, tak i u počítačů. Základem Jini je jednoduchost z hlediska uživatele, se kterou se elektronika podporující tuto technologii chová. Zařízení totiž sama v síti nabízejí své služby. "Uživatel, který přijde nyní do svého zaměstnání s notebookem a chce si vytisknout dokument, musí dnes nejdříve najít přípojku do sítě, tiskárnu a nainstalovat si příslušné ovladače. S technologií Jini stačí pouze zapojit počítač do sítě - specializovaný server, který udržuje informace o dostupných službách v síti, sám pošle notebooku příslušné ovladače a na uživateli je pouze stisknutí ikonky 'tisk'," říká Jaroslav Novotný, systémový inženýr společnosti Sun. Jini bude fungovat i na digitálních diářích.

Nechcete být rušeni mobilem?
Své využití ovšem najde i v domácnosti. S pomocí Jini bude možné propojit různá zařízení - od mikrovlnné trouby přes myčku nádobí či lednici až po požární hlásič. Složitější programy pro Jini již dokážou například odhadnout, kdy by měl mobilní telefon uživatele zvonit a kdy ne - podle údajů z plánovacího kalendáře uživatele vypnou mobilní telefon v době, kdy je uživatel na poradě, v divadle či v kině. Technologie Jini je zatím k dispozici pro počítače a mimo ně existuje, dosud jen na zahraničním trhu, jeden typ myčky na nádobí, televize a videokamera jejich cena je pouze o něco málo vyšší než u běžných typů. Nicméně už zhruba čtyřicet výrobců spotřební elektroniky, automobilů a počítačových komponent ve svých výrobcích plánuje Jini podporovat. Nevýhodou Jini by se mohlo stát těžkopádné posílání softwaru po síti - řídících programů či souborů pro zpracování.

Přístroje se domluví bez drátů
Skupina Special Interest Group, složená ze známých výrobců elektroniky (IBM, Ericsson, Nokia, Intel, Toshiba a další), vytvořila technologii Bluetooth - "inteligentní" bezdrátovou síť. Technologie Bluetooth předpokládá, že v každém elektronickém zařízení v domácnosti bude umístěný vysokofrekvenční radiový čip. Zařízení budou schopna se spolu navzájem domlouvat - například mobil vybavený Bluetoothem bude telefonem »tři v jednom« - v zaměstnání bude fungovat jako interkom bez poplatku, v domácnosti bude sluchátkem k bezdrátovému telefonu (platit se tedy budou telekomunikační poplatky) a na ulici se připojí ke klasické mobilní síti. Stejná technologie se může použít k automatické synchronizaci digitálních diářů či kapesních počítačů s osobním počítačem v práci či doma. Jakmile by uživatel vstoupil do místnosti, pomocí bezdrátové sítě by se okamžitě synchronizoval adresář kontaktů a plán na příští dny. Bluetoothu se předpovídá skvělá budoucnost podle předpokladů analytiků by mělo podporovat tuto technologii do tří let až sedmdesát procent přenosných zařízení. Na podobném principu jako Bluetooth již pracuje AirPort od firmy Apple, bezdrátová domácí síť pro nové notebooky iBook.

Digitální fotoaparát požádá tiskárnu
Microsoft představil již v lednu souběžně s Jini svou technologii pro vzájemnou komunikaci přístrojů, Universal Plug and Play. Dnešní plug and play (připoj se a používej) znamená, že operační systém sám objeví nové zařízení a vyžádá si k němu ovladače. Universal Plug and Play půjde ještě dále: jednotlivá zařízení budou schopna najít podle potřeby zařízení další například digitální fotoaparát si pro vytištění fotografie vyžádá služby tiskárny. Funkčně bude tedy Universal Plug and Play podobný technologii Jini. Každé zařízení bude mít též soubor unikátních vlastností - již zmíněný fotoaparát si tedy vybere z nabídky tiskáren tu s atributem »barevná«. Podle Microsoftu Universal Plug and Play používá více průmyslových standardů a vyhýbá se pomalému způsobu posílání softwaru po síti, který používá Jini.
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Bitva o univerzitu. Policie udeřila na studenty

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...