Český ministr zahraničí Jan Lipavský se svým saúdskoarabským protějškem princem...

Český ministr zahraničí Jan Lipavský se svým saúdskoarabským protějškem princem Fajsalem bin Farhánem Saúdem (24. května 2023) | foto: ČTK

Lipavský v Saúdské Arábii jednal o ruském imperialismu i právech žen

  • 23
Saúdská Arábie si přeje mír na Ukrajině, ovšem v souvislosti se současnou ruskou agresí zastává neutrální postoj. Po středečním jednání se svým saúdskoarabským protějškem princem Fajsalem bin Farhánem Saúdem to řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský. Kromě dopadů války na Ukrajině šéfové obou diplomacií diskutovali i o regionální a globální bezpečnosti a o bilaterálních vztazích.

Lipavský českým novinářům po setkání se saúdskoarabským ministrem zahraničí řekl, že jednání bylo bohaté. „Zmínil jsem, co znamená ruská agrese proti Ukrajině, ať už migrační dopady, tak globální důsledky,“ poznamenal.

Saúdská Arábie podle něj chce, aby na Ukrajině zavládl mír, ačkoliv k válce zastává neutrální a distancovaný postoj. „Zprávu o tom, co znamená ruský imperialismus, jsem předal jasně,“ řekl Lipavský.

Trh budoucnosti je Saúdská Arábie. Jako Česko v 90. letech, říká český obchodník

Na dotaz, zda ministři hovořili také o reformách a postavení žen v Saúdské Arábii, ministr odpověděl, že i to bylo tématem krátkého setkání mezi čtyřma očima. Dodal, že v Saúdské Arábii je na vlastní oči vidět, jak se společnost hodně mění.

Zároveň podotkl, že úkolem ministra zahraničních věcí není jezdit do jiných zemí a tam nějakým způsobem pojmenovávat, co by si představoval. „Koneckonců k tomu existují různé strukturované dialogy, například na úrovni Rady OSN pro lidská práva,“ dodal.

Mlácení žen opasky a holemi. Video vzbudilo v Saúdské Arábii pobouření

Chodit do práce bylo pro Saúdské Arabky ještě před několika lety nepředstavitelné. Království a jeho korunní princ Muhammad bin Salmán prosazují reformy, země je ovšem stále kritizována za nedodržování lidských práv.

V rámci reforem mohou ženy v zemi od roku 2018 řídit auta, následně jim také byla otevřena možnost hlásit se do armády. Uvolnila se rovněž pravidla oblékání a nezahalené ženy již nejsou pronásledovány mravnostní policií.

Čtvrteční jednání ministrů se týkalo také energetické bezpečnosti, ačkoli nepadly žádné konkrétní závazky. Ministr zdůraznil dopady ruské agrese na Ukrajině na trh s energiemi. „Saudská Arábie je významným dodavatelem energií. Uvědomují si, jak se proměňuje evropská spotřeba a náš důraz na obnovitelné zdroje energie. Chtějí v tom hrát významnou roli,“ uvedl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video