Americký velvyslanec Andrew Shapiro.

Americký velvyslanec Andrew Shapiro. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Velvyslanci Schapirovi důvěřujeme, vzkazují USA prezidentu Zemanovi

  • 1613
Ministerstvo zahraničí Spojených států podpořilo velvyslance Andrewa Schapira v reakci na rozepři s českým prezidentem. Ministerstvo dodalo, že chápe záměr uctít v Moskvě památku obětí druhé světové války, vzhledem k ukrajinské krizi však „není vhodná doba jednat s Ruskem tak, jako by se nic nestalo“.

Schapiro koncem března v České televizi uvedl, že není na něm, aby hodnotil prezidentovy kroky, že chápe symboliku vzdání holdu všem spojeneckým zemím ze druhé světové války, ovšem že by mohlo být prekérní, kdyby Zeman na vojenskou přehlídku do Moskvy 9. května dorazil jako jediná hlava státu EU (celé vyjádření viz rámeček). 

Co přesně řekl velvyslanec

"Není na mně nebo na kterékoliv jiné zemi, abychom říkali českému prezidentovi, co má nebo nemá dělat. Když prezident Zeman řekl, že je třeba vzdát hold všem zemím v souvislosti s koncem druhé světové války, tak to chápu. Ta symbolika, že možná je jediným vůdčím představitelem státu EU, který bude stát na pódiu a sledovat vojenský pochod, když ta armáda destabilizuje jeden ze sousedních států EU, možná je taková prekérní, uvidíme, co se stane." (simultánní překlad, pozn. red.)

Zdroj: Události, komentáře (Česká televize)

Zeman nato o víkendu prohlásil, že si od žádného velvyslance nenechá do svých cest mluvit a že Schapiro má nyní dveře na Hrad zavřené (více čtěte zde).

„Každá země se může samozřejmě rozhodnout, zda se zúčastní, nebo ne,“ prohlásila v pondělí o Zemanově plánované cestě do Moskvy mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová. Washington podle ní rozumí „touze uctít všechny, kteří položili život za druhé světové války“.

Na dotaz novinářů, zda ministerstvo zahraničí stojí za svým velvyslancem v Česku, Harfová Schapira podle záznamu pondělní tiskové konference podpořila. „Má naši plnou důvěru,“ prohlásila.

Roztržka Zeman - Schapiro:

„S našimi partnery diskutujeme o tom, zda tam jedou a jaký druh vztahu s Ruskem mají,“ řekla Harfová. „Jsme rozhodně přesvědčeni o tom, že je evropská jednota důležitá,“ uvedla.

Harfová zároveň očividně s ohledem na přístup Moskvy ke krizi na Ukrajině poznamenala, že „nyní není ta správná doba jednat s Ruskem tak, jakoby se nic nestalo“. Také řekla, že Česká republika je spojencem v rámci Severoatlantické aliance a že Spojené státy s partnery v NATO udržují těsné vztahy.

Zemanova květnová cesta do Moskvy vyvolává spory nejen na Západě, ale i v Česku. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek zareagoval na rozepři na Twitteru.

07.dubna 2015 v 11:28, příspěvek archivován: 07.dubna 2015 v 13:26

Výrok prezidenta je nešťastný a ne příliš diplomatický.Říkáme,že chceme,aby spolu všichni mluvili.Neměli bychom nikomu takto zavírat dveře.

Naopak Moskva Zemanův postoj ocenila (více zde). „Zeman je prostě člověk, který má vlastní důstojnost a vlastní hrdost. Ne všichni jsou takoví, bohužel,“ prohlásil v úterý ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. 

Z prezidentů zemí Evropské unie dorazí do Moskvy podle ruských médií už jen zástupci Řecka a možná i Kypru.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video