Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sociální sítě dobývá dokonalá influencerka. Nevadí, že má prst navíc

  12:40
Tu se opaluje na Santorini nebo na Bora Bora, tu pózuje na jachtách za miliony dolarů... Devatenáctiletá dívka jménem Milla Sofia pocházející z Helsinek má na svém twitterovém účtu více než 7 000 sledujících, na Instagramu přes 31 000 a na TikToku dokonce 90 000. Není však v reálu tím, kým se zdá být. Je to výtvor umělé inteligence. A rozhodně je nebo bude takových víc.
Když Milla 19. července zveřejnila svůj obrázek, na němž stojí v bikinách na...

Když Milla 19. července zveřejnila svůj obrázek, na němž stojí v bikinách na balkoně nádherných kulis řeckého ostrova Santorini, reakce uživatelů na sebe nenechaly čekat dlouho. (26. července 2023) | foto: Milla Sofia

Na rozdíl od většiny digitálně vytvořených osobností se Milla netají tím, že ji vygenerovala umělá inteligence. Na svých webových stránkách uvádí, že je virtuální influencerkou a modelkou. „Vítejte v mé virtuální říši! Nejsem obyčejná influencerka, jsem devatenáctiletá žena žijící ve Finsku, ale pozor, teď přichází to hlavní! Jsem vygenerovaná umělou inteligencí,“ stojí na Millině webové stránce.

Vedle úchvatných snímků si Milla vytvořila také životopis vyjadřující její schopnosti. „Právě zvažuji, u které značky se stanu módní ambasadorkou,“ dodává. V kolonce dosažené vzdělání má větu: Studovala na univerzitě života.

„Být virtuální influencerkou generovanou umělou inteligencí není typická kariéra, ale řeknu vám, že se neustále učím a vyvíjím díky fantastickým algoritmům a analýze dat,“ stojí dále v popisu. Milla přiznává, že má v sobě naprogramovanou obrovskou znalostní základnu, díky které je neustále v obraze o nejnovějších módních trendech, poznatcích z oboru a všech technologických pokrocích.

I tak se statisíce lidí nechaly oklamat, že je skutečná. Když Milla 19. července zveřejnila svůj obrázek, na němž stojí v bílých bikinách na balkoně nádherných kulis řeckého ostrova Santorini, reakce uživatelů na sebe nenechaly čekat dlouho. „Díky za další skvělý pohled na Santorini! V bílých bikinách vypadáš úžasně, úžasně, krásně, krásně, nádherně, úžasně a úchvatně,“ komentoval jeden z uživatelů Twitteru.

Zatímco však další stovky komentářů obdivovaly její krásu, jeden uživatel si na snímku všiml něčeho nepatřičného – jejích prstů. Systémy umělé inteligence mají totiž mnohdy problémy s reprodukcí končetin tak, aby byly k nerozeznání od těch skutečných. Přestože se většina fotografie zdála být v pořádku, byl tu jeden problém: její levá ruka měla jakoby prst navíc. „Ať už tenhle účet vede kdokoli, možná by měl tu levou ruku opravit,“ komentoval to lakonicky jeden z uživatelů.

Jmenuji se Claudia

Možná je údajná Finka Milla pionýrkou na poli umělou inteligencí generovaného influencingu, jí podobné však dávno nepracují, aby někoho ovlivňovaly, ale jsou stvořeny i za účelem přimět muže platit. Například letos v dubnu ošálila jedna žena osamělé muže na sociální síti Reddit poté, co jim nabízela ke koupi své akty. Přestože jí podvedení měli za nádhernou, později zjistili, že i tuto černovlásku vygenerovala umělá inteligence.

Uživatelka jménem Claudia zveřejňovala na platformě odvážné snímky a nabízela, že je pošle každému, kdo se jí ozve do soukromé zprávy. Ovšem pouze za adekvátní poplatek. Jeden z uživatelů jí nabídl, že za její akty zaplatí, další ji pozval na rande s tím, že vydělává dost peněz.

Aby umělá inteligence lépe pomáhala. Dejte jí osobnost a buďte k ní slušní

Sny zamilovaných uživatelů Redditu se však rozplynuly brzy poté, co se rozšířila zpráva, že dívku jejich snů vytvořili dva studenti informatiky. „Pro ty, kteří to nevědí, budu asi vrahem vaší fantazie,“ napsal v příspěvku uživatel MeysterA. „Claudie je výtvor umělé inteligence. Poznáte to na 10 000 procent. Omlouvám se, že jsem vám zkazil překvapení,“ dodal.

Dvojice Claudiiných tvůrců si nejdříve vytvořila účet, aby zjistila, zda digitální obrázky mohou lidi vůbec oklamat. Vymysleli si také její minulost. Claudii vdechli život programem Stable Diffusion, který vytváří realistické fotografie pomocí jednoduchých textových pokynů. Vygenerovali selfie v jejím domě bez make-upu s černými vlasy po ramena na jednoduchém pozadí.

„Cítím se trochu podvedený,“ reagoval jeden z uživatelů Redditu na odhalenou identitu Claudie. Brzy na to se ozvali i další diskutující, kteří chtěli vidět konkrétně její ruce. Jiní diskutující si zase začali všímat nejrůznějších detailů na pozadí fotografií či skvrn na nezvyklých místech – to vše jsou známky nedostatků digitálního zobrazování. Určitě však na sobě tyto ženy budou pracovat i nadále...

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nová stíhačka F-35 se zřítila po natankování

  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

ANALÝZA: Donald Trump je vinen 34krát. Nastává nová éra americké politiky

1. června 2024

Premium V procesu, který bude Spojené státy ještě hodně stát, získali demokraté možnost říkat v...

Zbytky kokainu na WC našla ochranka Pekarové. Podezřelý je šéf její kanceláře

1. června 2024

Premium Ochranka předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové nalezla loni v lednu na pánských toaletách...

USA tlačí na mír v Gaze. Izrael předložil novou mírovou dohodu, má tři fáze

31. května 2024  20:06,  aktualizováno  21:32

Izrael předložil nový návrh komplexní dohody o příměří v Pásmu Gazy a o propuštění rukojmích...

Do Česka dorazily bouřky z Německa. U Olomouce se voda vylila na dálnici

31. května 2024  12:07,  aktualizováno  20:20

Výstrahy meteorologů před srážkami se naplnily. Česko zasáhly bouřky, které přišly z Německa. V...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...