Průlomový verdikt v USA: za masovou střelbu nese vinu i útočníkova matka

  • 76
Porota v americkém státě Michigan v úterý uznala vinnou z neúmyslného zabití matku střelce, který v roce 2021 ve škole zabil čtyři studenty. Jennifer Crumbleyová je prvním rodičem v USA, který byl shledán odpovědným v souvislosti s masovou střelbou, kterou provedlo jeho dítě.

O případu informovala ve středu stanice BBC. Výši trestu soud oznámí 9. dubna, píše AFP.

Tehdy patnáctiletý Ethan Crumbley v roce 2021 na střední škole Oxford High School ve státě Michigan nakreslil obrázky s násilnou tematikou. Rodiče si ho tehdy ale odmítli z vyučování vyzvednout a on o pár hodin později začal po svých spolužácích střílet, čtyři zabil a několik dalších zranil.

Střelba na škole v Michiganu má tři oběti, policie zadržela 15letého studenta

Loni v prosinci ho soud poslal na doživotí za mříže. Soudce odmítl žádost obhajoby o kratší trest a odepřel odsouzenému i možnost podmínečného odpuštění zbytku trestu.

Rodiče ignorovali varovné signály

Podle amerických úřadů jsou za čin zčásti zodpovědní i Crumbleyho rodiče, kteří ignorovali psychické problémy svého syna a jen pár dní před útokem mu jako dárek dali zbraň. Podle porotců Crumbleyová nezabránila svému synovi ve smrtící střelbě a ignorovala varovné signály o duševním stavu svého syna, vinili ji i z nedbalosti.

Nezajistili zbraně, syn střílel ve škole. V Srbsku začal soud s rodiči

Crumbleyová byla shledána vinnou ve všech čtyřech případech neúmyslného zabití, za každý z nich jí hrozí maximální trest 15 let vězení. Při čtení rozhodnutí porotců podle BBC vypadala netečně a koukala do země.

Otec střelce James Crumbley čelí v odděleném soudním případu stejným obviněním jako jeho manželka. Vinu odmítá, před soudem by měl stanout v březnu.

30. listopadu 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video