Snímek objektu, který loni v září vybombardovaly izraelské letouny

Snímek objektu, který loni v září vybombardovaly izraelské letouny | foto: Reuters

Mezinárodní inspektoři budou hledat v Sýrii jaderný reaktor

  • 25
Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) pojedou do Sýrie. Mají zjistit, zda země nebudovala tajný jaderný reaktor. Ve Vídni to prohlásil šéf organizace Muhamad El Baradej. Damašek skryté nukleární aktivity popírá.

Inspektoři budou v Sýrii od 22. do 24. června. Mají zde prověřit zprávu amerických zpravodajských služeb, že Damašek tajně vybudoval jaderný reaktor.

"Těším se, že s námi bude Sýrie v této otázce plně spolupracovat," prohlásil El Baradej.

Místo, kde by se měl údajný reaktor nacházet, bombardovala izraelská letadla loni v září. Washington předal MAAE v dubnu zpravodajské informace, které k tomuto útoku vedly.

Sýrie popírá jakékoli skryté aktivity, které by měly vést k výrobě jaderných zbraní. Bombardované místo byl prý ve skutečnosti jen opuštěný vojenský objekt.

Američané jsou ale přesvědčeni o opaku. Člen Sněmovny reprezentantů Pete Hoekstra řekl, že šlo o jaderný reaktor a že ho pomáhala stavět KLDR. - o sporech Washingtonu a Damašku čtěte zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video