John McCain | foto: AP

McCain se opřel do Putina. Paktujete se s tyrany, napsal na ruský web

  • 154
Americký republikánský senátor John McCain se opřel do ruského prezidenta Vladimira Putina. Ve sloupku zveřejněném na ruském serveru Pravda ho označil za nekompetentního vládce, který nevěří ve svůj lid. McCain tak reagoval na obdobný text, který Putin napsal pro americký deník New York Times a ve kterém kritizoval plány USA na vojenský zásah v Sýrii.

McCain nenechal na Putinovi nit suchou a viní ho ze zmanipulování několika voleb, věznění a vraždění oponentů, podpory korupce a ničení ruské reputace ve světě. "Nejsem proti Rusku. Naopak jsem pro Rusko mnohem více než režim, který vám nyní vládne," napsal McCain v textu, který byl nabídnut i deníku Pravda. Zveřejněn byl však jen na webových stránkách pravda.ru.

Mediální reakce McCaina není ničím překvapivým. Už minulý týden totiž prohlašoval, že plánuje "protiúder" na Putinův sloupek otištěný v americkém deníku The New York Times. V něm ruský prezident ostře kritizoval americký postup v otázce případného vojenského zásahu v Sýrii po použití chemických zbraní. "Trváte na použití brutální síly, což může pošpinit mezinárodní vztahy," napsal mimo jiné Putin. Uvedl také, že za použitím chemický zbraní stojí syrští rebelové (více o Putinově sloupku čtěte zde).

V 800 slov dlouhé odvetě McCain ubezpečuje, že nechová žádnou zášť vůči ruskému lidu, ale proti vedení země. "Prezident Putin a jeho spolupracovníci nevěří v hodnoty, jako jsou štěstí a důstojnost. Nerespektují ani to, že vy jste tou autoritou, která jim vládne," vzkázal McCain Rusům.

Putin trestá ty, kteří s ním nesouhlasí

Podle McCaina, velkého zastánce vojenského zásahu v Sýrii, Putinův režim trestá ty, kteří si dovolí vyjádřit nesouhlas. "Kontrolují vaše média. Vyhrožují a trestají organizace a lidi, kteří mají bojovat za vaše práva," myslí si McCain a jako příklad dává případ právníka Sergeje Magnitského, který před třemi lety zemřel v jednom z ruských vězení.

Americký senátor pak dále píše, že třetí zvolení Putina do prezidentského úřadu žádným způsobem nepozvedlo ruskou reputaci v zahraničí. Naopak ji podle něj pošramotilo. "Udělal z vaší země spojence světových tyranů, proti kterým by naopak měl bojovat," píše McCain a dodává, že Putin nikdy nevěřil ve svůj lid.

Napětí mezi Ruskem a Spojenými státy vyvolalo opětovné nasazení chemických zbraní v ozbrojeném konfliktu v Sýrii. Amerika, spolu s několika dalšími státy, volala po preventivním vojenském útoku, který by zničil sklady chemických zbraní režimu Bašára Asada (více o plánovaném útoku zde). Rusko se však postavilo proti. Americký prezident Barack Obama následně couvl a o schválení útoku požádal Kongres.

Mezitím však Rusko, s malou nápovědou od Johna Kerryho, přišlo s mírovým řešením celé situace. Klíčem k němu je odevzdání všech chemických zbraní a jejich následné zničení. Sýrie na tento návrh kývla, ve čtvrtek ho pak posvětil i samotný Asad (více čtěte zde).

Asad a chemické zbraně? To je proti zdravému rozumu, řekl Putin:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video