Diskuze

Hitlerovi ukázal převahu cigaretou. Největší Fin je řezník i rytíř, říká historik

Kdo byl maršál Mannerheim? Je zajímavý i pro nás? Dá se srovnat vzdor Finů ze 40. let a dnešní Ukrajiny vůči Rusku? A proč země, která dlouho odmítala vstup do NATO, mění názor? „Finové si znovu uvědomili, jakou hranici mají s Ruskem, vzpomínka na dávnou invazi se ukázala být stále živá,“ říká v rozhovoru pro MF DNES historik Tomáš Masař.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

Oceňuji, že se Tomáš Masař dotknul i kontroverzí. Ty obvykle z portrétů Mannerheima vypadávají. Jako cizinci o nich jako nehistorici od Finů nejspíš ani neuslyšíte. Takové věci se cizincům neříkají. Pro leckteré Finy je kontroverzní i jeho otočení finské politiky po odstoupení Rytiho. Dalším puntíkem je jeho předválečná loajalita k carskému Rusku. Občanská válka není jediná kontroverze a netýká se jen rudých.

Tampere bylo rudé před sto lety. Průmyslové centrum Finska, kde dělníci neměli zrovna snadný život. A taky za občanské války dopadlo hodně špatně. Fotky z té doby jsou velmi silným mementem. Ale dneska už není o moc rudější než zbytek Finska. Spíš jako velké město méně.

Ve Finsku třeba můžete dodneška potkat kované komunisty, a rozhodně ne jen staré lidi. Pro Čecha může být finský první máj, jinak pro Finy hlavně studentský svátek, docela šokantní, když zabloudí do nějaké dělnické knajpy.

O Finech v SS před pár lety proběhla série článků a pořadů v hlavních finských médiích. Kdo není ignorant, musel se o tom dovědět. Ale je pravda, že běžné téma k hovoru to ve Finsku není. Před cizinci už vůbec ne.

4 0
možnosti
PL

P74e84t92r 41L61o76r10e27n89c

25. 6. 2022 19:08

Finové sami vraceli ruské uprchlíky do Sovětského svazu ještě na přelomu 70. a 80. let. Každá jejich četnická stanice podél železné opony měla lejstro s instrukcemi, kam se má s mezinárodní předvolbou ++7 volat, pokud se na nějakého úspěšného "narušitele" po "proryvu demarkačky" narazí.

To jen k nedávné finské výtce vůči Čechům, že "Finové vždy čestně bojovali, zatímco Češi se pokaždé podřídili."

1 0
možnosti
JV

J35i12r36i 39V34r97a10b96e42c

25. 6. 2022 20:19

Fini byli a jsou houževnatý, statečný a velmi chytrý národ.

1 0
možnosti