Rukopis 120 dnů Sodomy markýza de Sade

Rukopis 120 dnů Sodomy markýza de Sade | foto: Profimedia.cz

Francouzská vláda nabízí daňové úlevy za rukopis díla markýza de Sade

  • 11
Pomozte nám pro národní knihovnu získat rukopis díla 120 dnů Sodomy markýze de Sade a dáme vám daňové úlevy, vybízí francouzská vláda společnosti. Rukopis má cenu 4,5 milionu eur (přes 116 milionů korun).

O výzvě francouzské vlády píše deník The Guardian.

Nejnemravnější příběh vytvořený za dobu, co je svět světem - jak se o něm vyjádřil sám autor - byl sepsán v roce 1785 drobným písmem na 12 metrů dlouhý a 11 centimetrů široký svitek papíru. Aristokrat ho ukryl do zdi své cely v pařížské Bastile, kde si odpykával trest za řadu sexuálních skandálů.

Deset dní před dobytím Bastily v červenci 1789 byl de Sade přestěhován jinam a se svitkem, který musel zanechat v pevnosti, se již nikdy nesetkal. Rukopis však pád Bastily přežil a byl prodán německému sběrateli, který v roce 1904 umožnil jeho první uveřejnění.

Svitek se pak podařilo získat rodině markýzových potomků. V 80. letech minulého století byl však ukraden a propašován do Švýcarska, kde byl prodán sběrateli erotického umění. V roce 2014 se dostal k soukromé nadaci, která ho vystavovala v pařížském muzeu u příležitosti dvoustého výročí autorovy smrti. V roce 2017 ho tehdejší francouzská ministryně kultury Françoise Nyssenová označila za národní poklad a zamezila jeho vývozu ze země.

Francouzská vláda ve své výzvě o pomoc se zakoupením svitku označila 120 dnů Sodomy za nejradikálnější a nejmonumentálnější dílo markýze de Sade, které obsahuje esenci jeho filozofie. Autoři prosby o dar také připomněli, že dílo ovlivnilo francouzské spisovatele 20. století, a vyzdvihli neobvyklou fyzickou podobu rukopisu i jeho nevšední osud.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video