Migranti zachránění ve Středozemním moři v maltském přístavu v hlavním městě...

Migranti zachránění ve Středozemním moři v maltském přístavu v hlavním městě Valletě. (21. září 2019) | foto: Reuters

Uzavíráme přístavy, země si převzaly jen část migrantů, řekl maltský ministr

  • 143
Na Maltě stále zůstává asi polovina migrantů, kteří se tam letos vylodili z lodí nevládních organizací, přestože si je po dohodě měly převzít ostatní země EU. Země proto uzavírá přístavy pro lodě přivážející další. Podle ministra vnitra zatím sliby plní jen Francie a Německo.

Maltský ministr vnitra Michael Farrugia to oznámil ve středu v místní televizi. Rovněž uvedl, že uprchlická centra na Maltě jsou pod velkým tlakem. Už v červenci proto vláda vyhlásila výběrové řízení na zřízení nového střediska pro migranty.

Asi půlmilionová Malta, jejíž rozloha je menší než území Prahy, uzavírá přístavy lodím nevládních organizací s migranty, dokud další země EU neslíbí, že dovezené lidi převezmou. 

Stejně to dělá i Itálie, která se v posledních letech potýkala s masovou migrací z Afriky. Její předchozí vláda po nástupu do úřadu loni v červnu prosadila přísnou protimigrační politiku a v rámci ní uzavírala přístavy lodím nevládních organizací. Od nové italské vlády, jež nastoupila tento měsíc, se očekává vstřícnější přístup.

Maltský ministr vnitra doufá, že situace se zlepší v příštích týdnech. V pondělí se totiž Německo, Francie, Itálie a Malta dohodly na dočasném mechanismu přerozdělování migrantů zachráněných ve Středozemním moři. Ten by měl ukončit stav z minulých měsíců, kdy migranti nalodění humanitárními plavidly na jejich cestě na vratkých člunech z Libye do Evropy museli čekat dny i týdny, než se země EU dohodnou a Itálie či Malta jim povolí zakotvit.

Migranty by si mohlo převzít až deset zemí EU

Dohodu o přerozdělování migrantů by měli probírat 8. října ministři vnitra a spravedlnosti EU na schůzce v Lucemburku. Podle představ iniciátorů nového a dobrovolného mechanismu přerozdělování by se do něj mělo zapojit nejméně deset dalších států unie.

Paříž a Řím tlačí na rozdělování migrantů

Zatím není jasné, zda tento dočasný systém dohodnutý v pondělí na Maltě bude zahrnovat jen migranty zachráněné loděmi nevládních organizací a pouze v centrální části Středomoří. Španělský deník El País ve čtvrtek napsal, že Madrid prosazuje, aby se dohoda neomezovala jen na centrální Středomoří a aby se i týkala i migrantů zachráněných plavidly pobřežních stráží. V případě Španělska je totiž většina migrantů naloděna na moři právě tamní pobřežní stráží.

Španělsko se letos potýká s větším přílivem migrantů přes Středomoří než Itálie a nejvíce migrantů nyní ve Středomoří přichází znovu do Řecka. Pondělní dohoda z Malty je považována za vstřícné gesto Evropské komise, Německa a Francie zejména vůči Itálii.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video