Výbuchům v Iráku možná šlo předejít. Kdyby ovšem detektory bomb, které za velké peníze pořídila irácká vláda, byly k něčemu.

Výbuchům v Iráku možná šlo předejít. Kdyby ovšem detektory bomb, které za velké peníze pořídila irácká vláda, byly k něčemu. | foto: AP

Malér v Iráku: drahé detektory bomb nefungují, stovky lidí zemřely zbytečně

  • 81
Na Irák se v posledních dnech sesypaly nepříjemnosti. Zatímco sunnité zuří, že je vláda vyškrtla z volebních kandidátek, ukázalo se, že přístroje na odhalování bomb jsou dobré tak nanejvýš k chytání zlodějíčků v obchodech. Místo senzorů totiž obsahují zařízení bránící krádežím.

Detektory ADE-651 přišly iráckou vládu celkem na 85 milionů dolarů (1,5 miliardy korun). Server BBC News nyní uvedl, že selhání tohoto typu přístroje zavinilo smrt možná stovek lidí. Britské úřady proto zakázaly vývoz přístroje do Iráku a Afghánistánu.

Ředitel společnosti ATSC, která údajné "bombové detektory" prodala do 20 zemí, byl zatčen pro podezření z podvodu spáchaného záměrným zkreslením údajů, oznámila ČTK.

Oč jde? Pochybnosti o spolehlivosti detektorů vznesly britská ambasáda v iráckém Bagdádu a irácké úřady, které zařízení typu ADE-651 koupily k bezpečnostním prohlídkám na iráckých kontrolních stanovištích.

Přístroje, jehož pohyblivé "čidlo" trochu připomíná výbavu proutkařů, totiž na kontrolních stanovištích v Bagdádu nedokázaly zabránit výbuchům bomb nastražených v automobilech. Ty zabily stovky lidí. Civilistů, iráckých i koaličních vojáků.

Tragikomické na případu je, že po rozebrání drahého přístroje našli experti Cambridgeské univerzity místo sofistikovaného detekčního systému pouze malé zařízení, upevňované v obchodech na zboží. Opatření proti zlodějíčkům, nikoliv atentátníkům, píše BBC News.

"Není tam žádný mikročip, žádná forma informace, která by mohla být uchovávána," kritizoval detektory Markus Kuhn z Cambridgeské univerzity.

Výrobce: Detektor ucítí bomby, lidi, slony peníze...

Vychvalovaný systém měl být podle výrobce schopný detekovat výbušniny do vzdálenosti jednoho kilometru a dokonce i vycítit například "slony, lidi nebo stodolarové bankovky". Podle toho, jaká detekční karta je do něj vložena.

Podobné zařízení jako ADE-651 se objevilo na trhu už v roce 1995, tehdy se jmenovalo Quadro Tracker. "Nikdo by ho neměl používat, je to podvod," varovala tehdy FBI.

Malér, na který server BBC News upozornil, jistě nepotěší amerického viceprezidenta Joe Bidena. Ten je nyní na návštěvě Iráku a snaží se usmířit vládu a opoziční sunnity. Ti se hněvají, že byli vyškrtnuti z volebních kandidátek pro údajnou spolupráci se svrženou stranou Baas bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna.

A Biden na příkladu "detektorů" uvidí, že v Iráku, který mají brzy spojenci předat Iráčanům, stále spousta věcí nefunguje od úplného základu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video