Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Maďarsko zasáhlo zemětřesení, Slováci ve strachu vyběhli z domů

  • 48
Maďarsko postihlo v sobotu v podvečer mírné zemětřesení. Epicentrum bylo u města Oroszlány a dosáhlo intenzity 4,2 Richterovy škály. Některým domům popraskaly zdi. Pohyb pocítili i Slováci, hlavně obyvatelé Komárna, Nových Zámků, Levic a dokonce Bratislavy.

Otřesy v Maďarsku trvaly asi čtyři až pět vteřin. Místo vzniku bylo podle maďarské zpravodajské agentury MTI asi osm kilometrů pod zemským povrchem přibližně 54 kilometrů západně od Budapešti a asi 113 kilometrů jihovýchodně od Bratislavy.

MTI údajně okamžitě začali obyvatelé oblasti o otřesech informovat, rozhýbala se přitom i samotná budova agentury.

Při otřesech popraskaly zdi několika domů i kostelu, poškozeny byly také komíny. Podle serveru SME.sk ale nemusel být nikdo evakuován a záchranáři neevidovali ani nikoho zraněného. Museli však ošetřit několik pacientů s vysokým krevním tlakem, problémy s dýcháním a starších lidí.

Lidé v Komárnu ve strachu vyběhli z domů

Na Slovensku vystrašilo zemětřesení lidi především v Komárnu. Několik rodin tu vyběhlo ze svých bytů ve vyšších patrech panelových domů a dlouho se bály vrátit zpět.

"Měla jsem pocit, že se hýbe celý obývák. Třásly se i žaluzie," uvedla jedna z obyvatelek Komárna. Podle jiných se kývaly lustry a pohnuly se i velmi těžké postele.

Několik menších otřesů zaznamenali Maďaři ještě v noci na neděli. Podle seismologa Lászlá Tótha se může takovéto chvění objevovat i několik týdnů, řekl pro SME.sk.

Epicentrum zemětřesení bylo u města Oroszlány.

Epicentrum zemětřesení bylo u města Oroszlány.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video