Maďaři očekávali ve Švédsku sociální dávky. Ilustrační foto

Maďaři očekávali ve Švédsku sociální dávky. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Maďaři se hrnou do Švédska pro sociální podporu

  • 76
Přes sto Maďarů požádalo v krátké době o azyl ve Švédsku. Může za to fáma, která tvrdí, že je tu čeká štědrá státní podpora. Problém je v tom, že Maďaři jako členové Evropské unie na příspěvky nemají nárok. Ty jsou určeny pro utečence z jiných částí světa.

Švédští úředníci si tak lámou hlavu nad tím, jak zkreslenou informaci Maďarům vyvrátit. "Šíří se fáma, že tu na ně čeká bydlení a práce. Ale pobídky jsou určeny žadatelům o azyl, ne občanům jiných zemí EU," uvedla mluvčí migračního úřadu Marie Anderssonová.
 
O azyl ve Švédsku už zažádala více než stovka Maďarů, úřad zatím vyřídil 27 případů, ani jeden ovšem kladně. Podle mluvčího maďarského ministerstva zahraničí Viktora Polgára 122 žadatelů pochází z jižní župy Baranya, dalších 40 rodin má prý do Švédska namířeno.

"Jsou to lidé v příliš špatné finanční situaci, kteří by se neměli pouštět do cestování. Chtěli bychom upozornit ty, kteří se chystají vydat do Švédska, že tam není moc dostupné práce pro Maďary, kteří nedokáží hovořit švédsky," varoval Polgár.

Většina žadatelů jsou Romové, alespoň podle vyjádření předsedy menšinové samosprávy v jihomaďarském Moháči Istvána Kovácse. Ve Švédsku by mohli argumentovat vládními údaji, podle nichž je mezi romskou mládeží šestkrát méně vysokoškoláků než u většinové populace.

Stockholm a Budapešť se teď společně snaží rozptýlit nedorozumění ohledně švédských azylových zákonů. Maďarské úřady prý mají podezření, že v pozadí aféry může být organizovaný podvod.

Maďaři jako občané Evropské unie mohou do Švédska volně cestovat a mohou tam i hledat práci, nemají ale nárok na finanční a další podporu od švédských úřadů, která je určena utečencům před válkami a pronásledováním ve své vlasti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video