Alexandr Lukašenko se ve Vatikánu setkal s papežem Benediktem XVI. | foto: Reuters

Lukašenko je po čtrnácti letech v západní Evropě, setkal se s papežem

  • 3
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko zavítal poprvé od roku 1995 do západní Evropy. Ve Vatikánu se setkal s papežem Benediktem XVI. Prezident, kterého média označují za posledního diktátora v Evropě, měl na večer naplánovanou schůzku také s italským premiérem Berlusconim.

Alexandr Lukašenko, který podle mnohých ve své zemi systematicky potlačuje základní lidská práva, naposledy na Západ vycestoval v roce 1995. Tehdy navštívil Francii.

Do západní Evropy se opět vydal po čtrnáctileté pauze. První zastávkou na jeho cestě byl Vatikán. Pětadvacetiminutovou schůzku absolvoval vládce z Minsku se svým pětiletým synem a pozval při ní papeže na návštěvu Běloruska. "Dá-li Bůh, uvidíme se v Bělorusku," řekl po setkání Lukašenko.

Berlusconi s Lukašenkem probere lidská práva

Svatému otci během setkání věnoval ikonu představující Krista a při společné schůzce podle prohlášení Vatikánu došlo i na otázku lidských práv v Bělorusku. Ta se měla probírat i během večerní schůzky Lukašenka s italským premiérem Silviem Berlusconim.

Alexandr Lukašenko se ve Vatikánu setkal s papežem Benediktem XVI.

Běloruský prezident také papeži předal sérii otázek připravených s patriarchou moskevským a celé Rusi Kyrillem. Vztahy mezi Vatikánem a ruskou pravoslavnou církví jsou již léta napjaté. Moskevský patriarchát obviňuje katolíky z násilného obracení lidí v Rusku na katolickou víru, což Vatikán odmítá.

Lukašenkovu návštěvu v zemi kritizují italská média. Jeden z největších deníků Corriere della Sera se podivuje nad tím, proč musí poslední diktátor v Evropě svoji izolaci prolomit právě v  Římě. Italský deník v souvislosti s tím zdůraznil, že Bělorusko zcela běžně posílá disidenty do vězení a trestá novináře, kteří se protiví režimu.

LUKAŠENKO O KLAUSOVI

Klaus je hrubián, vzkázal Lukašenko

Ministr zahraničí Franco Frattini na to reagoval otevřeným dopisem, ve kterém zdůraznil, že Řím Lukašenka vyzve k respektování základních práv a svobod.

Bělorusko dostalo pozvánku do Prahy

Sedmadvacítka přijala v roce 2006 opatření, na jejichž základě měli někteří čelní běloruští představitelé včetně Lukašenka zakázáno cestovat do jejích členských států. Evropská unie tak Lukašenka potrestala za to, že násilím potlačil opozici v zemi. Brusel loni v říjnu zákaz pozastavil a obě strany se pokoušejí své vztahy zlepšit.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg jménem předsednictví EU pozval Bělorusko na summit věnovaný takzvanému východnímu partnerství Unie, který se uskuteční 7. května v Praze. Prezident Václav Klaus okamžitě zareagoval s tím, že pokud do země zavítá sám Lukašenko, tak mu ruku nepodá. - přečtěte si Klaus: Pokud Lukašenko do Prahy přijede, ruku mu nepodám

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video