Lucemburský premiér Xavier Bettel (29. září 2023)

Lucemburský premiér Xavier Bettel (29. září 2023) | foto: Profimedia.cz

Lucemburský premiér Bettel ztratil ve volbách většinu, „děkovat“ může Zeleným

  • 3
Parlamentní volby v Lucembursku vyhrála dosud opoziční Křesťanskosociální lidová strana (CSV) se ziskem 29 procent hlasů. Ztratila naopak jedna ze stran vládní koalice, Zelení. Vláda dosavadního premiéra Xaviera Bettela tak přišla o většinu.

CSV zvítězila i ve volbách před pěti lety, ale skončila v opozici poté, co se na vládě dohodli Bettelovi liberálové z Demokratické strany, Zelení a sociální demokraté (LSAP). Dohromady měli v 60členném parlamentu těsnou většinu 31 hlasů.

Zelení ale tentokrát voliče nepřesvědčili a oproti minulým volbám si pohoršili o sedm procentních bodů. Dosavadní trojkoalice tedy na většinu zákonodárců nedosáhne.

CSV Luca Friedena by tak mohla ukončit desetileté působení Bettela ve funkci premiéra. Ten je od druhé světové války teprve druhým lucemburským předsedou vlády, který není z CSV. Před Bettelem byl dlouhá léta (1995 až 2013) premiérem za CSV Jean-Claude Juncker, který se později stal předsedou Evropské komise.

Ukrajina je totálně zkorumpovaná, vstup do EU je falešný slib, míní Juncker

S 21 mandáty potřebuje CSV najít koaličního partnera, aby dosáhla většiny 31 křesel v 60členné sněmovně. Může vládnout buď s Bettelovou Demokratickou stranou, nebo s LSAP. Bettel podle místních médií prohlásil, že jeho strana je připravena v nové vládě pracovat.

O hlasy asi 284 000 registrovaných voličů se ucházelo 12 stran, včetně čtyř nováčků. Stále populárnější jsou v zemi i některé z menších stran, Piráti či pravicová Alternativní demokratická a reformistická strana (ADR).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video