Vytahování zraněného ze sanitky v Peru

Vytahování zraněného ze sanitky v Peru | foto: Profimedia.cz

Policie vtrhla na nelegální večírek v Peru. V panice bylo ušlapáno 13 lidí

  • 31
Nejméně 13 lidí zemřelo a další tři se zranili v tlačenici v klubu v Limě, hlavním městě Peru. Poté, co do klubu vtrhla policie, aby nelegální párty rozehnala, nastala panika a lidé se začali tlačit ven, což se jim stalo osudným. Peru je koronavirem nejvíce zasažená země Latinské Ameriky a platí v něm silné restrikce.

Policisté dorazili do klubu Thomas Restobar ve čtvrti Los Olivos v sobotu večer poté, co dostala hlášení o probíhající nelegální párty. Té se údajně účastnilo přes 120 lidí, potvrdil šéf peruánské národní policie Orlando Velasco Mujica.

Všichni účastníci večírku si přitom byli vědomi, že je shromažďování v zemi kvůli koronavirovým restrikcím zakázané. Poté, co do klubu vtrhla policie, aby nelegální párty rozehnala, tak nastala panika a lidé se začali tlačit ven. 

V oficiálním prohlášení ministerstva vnitra se podle CNN píše, že policisté pro rozehnání lidí nepoužili „žádné zbraně nebo slzný plyn“. Osudným se některým účastníkům večírku stala tlačenice a následné pády ze schodů, které vedly z druhého patra, kde se zábava konala.

Policisté zahájili vyšetřování celé události a nyní se snaží najít majitele klubu a člověka, který za akci zodpovídal. V souvislosti s případem již bylo zadrželo 23 lidí. 

„Ministerstvo vnitra hluboce lituje smrti 13 osob jako následku nezodpovědnosti a bezohlednosti vlastníka klubu,“ píše se dále v prohlášení ministerstva.

V Peru během pandemie zmizelo přes tisíc žen. Mohly být oběťmi domácího násilí

Peru bylo jednou z prvních zemí Latinské Ameriky, která zavedla takto striktní opatření. Mezi ně patří například povinné odstupy nebo zákaz vycházení po 22. hodině večer.

Země je přesto nyní jednou z koronavirem nejhůře postižených v celé oblasti. Zdravotníci podle Univerzity Johnse Hopkinse dosud evidují přes 576 tisíc případů, přičemž 27 tisíc lidí zemřelo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video