Nepokoje v Sýrii. Ilustrační snímek

Nepokoje v Sýrii. Ilustrační snímek | foto: AP

Liga arabských států pozastavila členství Sýrii zmítané nepokoji

  • 160
Liga arabských států pozastavila členství Sýrii, vadí jí přetrvávající násilí. Vůči zemi zavede hospodářské a politické sankce. Syrští provládní demonstranti na pozastavení členství reagovali zpustošením saúdskoarabské ambasády v Damašku.

Prezident Bašár Asad si za násilný způsob, kterým se snaží revoltu potlačit, vysloužil kritiku od OSN, Ligy arabských států (LAS) i Západu.

Po jednání na začátku listopadu LAS avizovala, že se jí podařilo s režimem domluvit mírovou dohodu. Ta počítala s tím, že se vojáci stáhnou z měst, političtí vězni budou propuštěni a do země zamíří novináři a humanitární pracovníci. Žádná změna však nenastala (více čtěte zde). 

Dočasné vyloučení vstoupí v platnost 16. listopadu.

"Kritizovali nás, že si dáváme na čas, ale potřebovali jsme většinu k tomu, abychom toto rozhodnutí schválili," řekl katarský premiér Hamad bin Džasím novinářům v Káhiře na mimořádném summitu LAS.

Organizace žádá členské země, aby z Damašku stáhly své diplomaty. Katarský premiér také svolává veškeré opoziční syrské strany k setkání na půdě Ligy arabských států. Mají se tam dohodnout na tom, jaká bude další vize vývoje v Sýrii.

LAS vyzvala Sýrii k ukončení bojů, stoupenci režimu ale napadli saúdskoarabskou ambasádu

Po pozastavení členství Sýrie v Lize arabských států syrští provládní demonstranti napadli saúdskoarabskou ambasádu v syrské metropoli. "Večer několik (provládních) demonstrantů vtrhlo do zastupitelského úřadu, vytlouklo okna a zpustošilo interiér," informovala saúdskoarabská vládní tisková agentura SPA.

LAS přitom vyzvala syrskou armádu k ukončení násilností a upozornila, že se v případě pokračování konfliktu v Sýrii obrátí na OSN a na mezinárodní organizace zabývající se lidskými právy.

Povstání proti režimu přitom sužuje Sýrii už od března. Podle odhadů OSN zemřely v zemi více než tři tisíce lidí. Syrské úřady viní z násilností ozbrojence, kteří prý mají na svědomí životy 1 100 vojáků a policistů.

Vláda zakázala novinářům působit v zemi, takže je přesný počet obětí těžké ověřit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video