VIDEO: Letušky se svlékly na protest proti bankrotu aerolinek Alitalia

  • 184
Desítky bývalých letušek ze zaniklých italských aerolinek Alitalia se v centru Říma svlékly na protest proti snižování pracovních míst a platů. Zaniklou společnost převzal nový dopravce Italia Trasporto Aereo (ITA), který ale přijal méně než 3 tisíce z původních deseti tisíc zaměstnanců. Navíc jim snížil platy.

Asi padesát bývalých letušek si nacvičilo protestní choreografii, kterou předvedly na náměstí na římském pahorku Kapitol. Nejprve odhodily firemní tašky, poté synchronizovaně svlékly kabáty, uniformy a zuly lodičky. Na konci na sobě měly už jen spodní prádlo.

Po několika minutách, kdy oděvy i obuv ležely na zemi, letušky své věci posbíraly a zakřičely: „My jsme Alitalia!“

Alitalia v minulosti bývala symbolem italského stylu. Na cesty si ji vybírali i papežové, italské primadony či politická elita. Kvůli finančním potížím ji ale od roku 2017 řídili správci, které vybral stát. Pokud by tak neučinil, skončila by firma v likvidaci.

Zaměstnankyně a zaměstnanci protestovali proti pádu aerolinek Alitalia, avšak marně.

Společnost Alitalia byla založena v září 1946, létat ale začala až v květnu 1947. Po roce 2000 byla jen v jednom roce účetně v zisku a vláda jí mnohokrát musela přispěchat na pomoc. Aby zabránila kolapsu Alitalie, jen za poslední tři roky vynaložila přes osm miliard eur (více než 203 miliard korun).

Bankrot, nebo překopání plánů. Letecká společnost Alitalia nemá na provoz

Aktiva i činnost Alitalie přijala ITA za cenu 90 milionů eur (2,3 miliardy korun), což je méně než třetina toho, co Alitalia chtěla získat. Jak už se stalo za fungování Alitalie typické, i poslední týdny před touto změnou byly obestřeny mnoha politickými spory. Krajněpravicová opoziční formace Bratři Itálie vládu premiéra Maria Draghiho obvinila, že za pád Alitale nese odpovědnost.

„Dnes přicházíme o další klenot. O firmu, která formovala historii našeho státu a ... díky níž jsme byli hrdí na to, že jsme Italové,“ řekla šéfka strany Giorgia Meloniová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video