Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letadla opět útočila na Kábul

  12:23
Americká letadla ráno podnikla sérii útoků na cíle v afghánské metropoli Kábulu. Taliban tvrdí, že zahynulo nejméně 18 lidí. Toto číslo nebylo dosud možné ověřit. Kampaň proti teroristům na afghánském území pokračuje už 15. den.

"Nad městem přelétává mnoho letadel, slyšel jsem nejméně sedm explozí," citovala Reuters nejmenovaného svědka z afghánské metropole.

Podle něj americké letadla bombardují pozice talibanských jednotek na severní frontě. Tam se na útok připravují vojska opozičního Severního spojenectví.

Afghánské ministerstvo informací: Mezi obětmi i civilisté
Při ranním útoku bylo v Kábulu zabito nejméně 18 lidí. Oznámilo to ministerstvo informací afghánského vládního hnutí Taliban.

"Zahynulo osmnáct civilistů včetně žen a dětí a dalších 23 osob bylo zraněno," řekl mluvčí ministerstva Abdul Hanan Himat. Při bombardování bylo podle něj zničeno 17 domů.

Počet obětí ani materiální škody zatím nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

On-line zpravodajství
(21. října 2001)

V Afghánistánu zasáhne i elita armády USA

Antrax - souhrn článků

Taliban popravoval špiony
Afghánské vládnoucí hnutí Taliban podle Reuters oznámilo, že ve městě Mazáre Šaríf na severu země popravilo pět mužů obviněných ze špionáže pro USA.

"Byli popraveni dva velitelé společně se třemi jejich muži za čin sabotáže, provokace a špionáže pro Američany," řekl mluvčí talibanského ministerstva informací.

Jednotky Talibanu bojují o udržení kontroly nad městem Mazáre Šaríf, do jehož blízkosti nedávno pronikly afghánské opoziční síly.

SOBOTA
Nad afghánskou metropolí bylo i v sobotu večer slyšet vrtulníky, na které pálily jednotky Talibanu. Nad Kábulem byla i letadla a v ulicích tanky. Jejich příjezd doprovázely náboženské zpěvy, jež vysílaly tlampače.

Jen z americké letadlové lodě Carl Vinson startovalo na bojovou misi do vzdušného prostoru Afghánistánu přes třicet letadel.

K dalšímu útoku došlo jen několik hodin poté, co se z jihu afghánského území stáhli vojáci amerických zvláštních jednotek Rangers. Jejich přítomnost potvrdil po několika hodinách mlčení i Pentagon.

O páteční misi amerických zvláštních jednotek na území Afghánistánu mluvil ve Washingtonu předseda sboru náčelníků štábů Richard Myers.

Ten bez dalších podrobností oznámil, že Američané připravují i další pozemní operace. Dodal. že Američané jsou schopni působit na afghánském území bez většího odporu jednotek afghánského vládního hnutí Taliban.

 

Útoky z předchozí noci
Při bombardování v noci na sobotu nedošlo podle Talibanu k žádným obětem. Při bojové misi amerických zvláštních jednotek se zranili dva členové komanda. Informoval o tom ve Washingtonu předseda sboru náčelníků štábů Richard Myers.

Podle něj se akce soustředila na jedno z míst, kde se obvykle zdržuje předák afghánského vládního hnutí Taliban mulla Muhammad Umar. Žádného z vůdců Talibanu ani teroristické organizace Al-Kajda se však údajně dopadnout nepodařilo.

Taliban: Zabili jsme přes dvacet členů komanda
Afghánské vládní hnutí Taliban ale na rozddíl od Američanů tvrdí, že jeho ozbrojenci zastřelili 20 až 25 členů amerického komanda, které udeřilo na vojenské cíle hnutí u Kandaháru na jihu země. Američané údajně přišli také o vrtulník, který Taliban sestřelil.

Talibanský ministr školství Ámir Chán Mutakí řekl: "Náš vzkaz Američanům je, že pokud chtějí zůstat v bezpečí, nesmějí jít do Afghánistánu." "Afghánci jsou plně připraveni na pozemní útok a Američané utrpí při pozemní operaci vysoké ztráty," dodal.

V Pákistánu havaroval vrtulník
Při havárii vrtulníku v Pákistánu zemřeli dva američtí vojáci. Stroj údajně nebyl součástí zvláštních jednotek nasazených v Afghánistánu. Taliban tvrdí, že americký vrtulník sestřelil.

"Talibanské jednotky sestřelily americký vrtulník protileteckou střelou z Kandaháru. Počet obětí může být vyšší než dvě," uvedly diplomatické zdroje.

O smtri dvou Američanů informovalo i ministerstvo obrany USA s tím, že muži zemřeli při havárii helikoptéry, když zajišťovali podporu operace Trvalá svoboda.

Stroj se podle oficiálních zpráv zřítil nedaleko pákistánské letecké základny v Dalbandinu, která leží asi 60 kilometrů od hranic s Afghánistánem.

 

Na palubě bylo asi víc lidí
Nejmenovaný americký představitel tvrzení Talibanu odmítl. "Neexistuje žádný důkaz, který by podpořil tvrzení, že vrtulník byl sestřelen," sdělil agentuře Reuters.

Dodal, že stroj nebyl součástí operace zvláštních jednotek na afghánském území. Naznačil ale, že na jeho palubě byli zřejmě více než dva lidé.

 

"Je pro mě důležité říci americkému lidu, že tito vojáci nezemřeli zbytečně," prohlásil prezident George Bush v Šanghaji, kde se účastní summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). "Je to pouze jeden případ," dodal.

Rangers opustili Afghánistán
Zhruba stovka vojáků amerických zvláštních jednotek Rangers ukončila během soboty svou první válečnou misi na jihu Afghánistánu a opustila zemi.

"Skupina speciálních jednotek, včetně Rangers, pronikla na území Afghánistánu. Mise trvala několik hodin," uvedl zdroj z ministerstva obrany USA. "Nyní jsou již mimo afghánský vzdušní prostor," dodal.

Američtí Rangers jsou speciálně vycvičení pro nekonvenční válku. Tato elitní jednotka rychlého nasazení americké armády má tradici, která sahá až do poloviny 18. století. Je schopná dostat se kamkoli na světě do 18 hodin, její vojáci (zhruba 7500 mužů) jsou vycvičeni pro všechny typy války v nejtěžších podmínkách.

Taliban odrazil americký útok, tvrdí ministr
Oddíly afghánského vládního hnutí Taliban odrazily během noci útok amerických zvláštních jednotek Rangers západně od Kandaháru. Prohlásil talibanský ministr školství Ámir Chán Mutakí.

"Okolo půlnoci přistálo v horách západně od města Kandahár několik amerických helikoptér s přepadovými jednotkami," citovala Mutakího agentura Reuters. "Bojovníci Talibanu se přiblížili a palbou je donutili utéct." "Na naší straně nebyly žádné oběti a ofenzíva amerického komanda byla, stejně jako vzdušný útok, zmařena," dodal Mutakí.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...