Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Ledovec zabíjel, vědci zvažují odstřel

Skupina ruských vědců a horolezců prověří nebezpečný kavkazský ledovec. Na místě rozhodnou, zda nestabilní části odstřelí. "Ledovec se naklání v nebezpečném úhlu. Může způsobit další neštěstí," obává se Vladimír Ivanov ze severoosetského ministerstva pro mimořádné situace. Páteční sesuv masy sněhu, ledu a kamení pohřbil podle úředních odhadů až sto padesát lidí..
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pavel Hes

25. 9. 2002 8:37
Karmadon – lavina ledovce anebo ruský boj s terorizmem?
Lavina z odtrženého ledovce v noci na sobotu 21. září 2002 zavalila vesnici Nižnij Karmadon na Severním Kavkaze a pohřbila až 150 lidí. Tato zpráva mě doslova šokovala. Nemohu ani spát, myslím na obyvatele této horské vesničky a na neopakovatelně krásnou přírodu. V oblasti severního Kavkazu jsem strávil v nedávné době šest měsíců a Karmadon je nejkrásnější místo, kam jsem mohl i době zimních plískanic jezdit odpočívat. Jak říkají místní: Karmadon - tam je krásné počasí 360 dní v roce. Sobota 21. září byla asi jedním z oněch pěti zbývajících. Já už jsem u toho naštěstí nebyl, ale velice pravděpodobně tuto noc nepřežili někteří z lidí, které jsem tam poznal.
V souvislosti s touto tragédií bylo napsáno mnohé, ale jak jsme tomu již za dlouhá léta přivykli, zdaleka ještě ne vše.
Přírodních katastrof je v poslední době mnoho. Lidé je, sice s hrůzou, ale přijímají. Co zbývá. A nikdo se nediví a nepřemýšlí. Pravidelně se opakující jev, postupné oteplování oblasti vlivem termálních pramenů, globální oteplování, nedávné záplavy…? Jaká je skutečná příčina? A není tahle „přírodní katastrofa“ jen vedlejším účinkem „boje proti terorismu“? Že nerozumíte?
K obdobnému odtržení ledovce došlo již v letech 1902 a 1969. Možná i od té doby se zde nacházejí a jako výstraha ční zbytky nedostavěného turistického komplexu. Šestipatrový hotel a množství čtyřpatrových činžáků v nádherné vysokohorské oblasti je jasnou vizitkou dob minulých. A proč nedošlo k jeho dokončení?
Po tragédii v roce 1969 začali úřady ledovec pravidelně sledovat. Osobně jsem se setkal s dvaasedmdesátiletým hydrogeologem, který denně pěšky absolvoval dvanáctikilometrový výstup z vesničky Kani, která se nachází pouhých několik stovek metrů nad nešťastným Karmadonem, až pod jazyk ledovce. Ano, snad to byl právě on, který sledoval jeho činnost. Ale také sledoval 69°C teplý termální pramen, který vyvěral v těsné blízkosti ledovce. Předpokládám, že se sledováním se přestalo v době, kdy tento energický stařík odešel do důchodu. Pak navíc přišel rozval (rozpad je příliš optimistické slovo) Sovětského svazu a útlum veškerého dění.
Termální pramen se nacházel i v blízkosti obce Nižnij Karmadon. Jeho teplota byla sice pouhých 50°C, ale zato měl mnohá využití. Jednak se jeho vody využívaly (nutno podotknout spíše kdysi) v nedalekém sanatoriu, které ovšem v poslední době kromě jedné lékařky a vedoucí zelo prázdnotou. Komerční přístup (ano, to občas v jiné podobě funguje i v Rusku) však našel jiné využití kvalitní vody – prodej v PET lahvích. Minerální léčivá voda s označením KARMADON se prodávala v ruských obchodech.
Přístup k tomuto prameni a jakoby do celého údolí nad vesnicí Karmadon byl v období posledního roku střežen armádou. Mladí hoši s kalašnikovi na zádech střežili tuto vzácnost. Byl jsem poučen, že jsou ochranou proti případným škůdcům, kteří by chtěli pramen kontaminovat nebo vyhodit do povětří. Vždyť čečenští partyzáni jsou tak blízko. Nebo už snad existovalo podezření sesuvu?
Vojáci nevpouštěli „nikoho“ kromě cisteren, které vodu odvážely. Já sám jsem u pramene stanul, na základě povolení, vydaném sanatoriem, minimálně pětkrát. Byly tam totiž velké přírodní „vany“, ve kterých bylo možno „vzít lázeň“. Nato, že sem byl zakázán vstup, zde byla poměrně hojná návštěvnost. Převážně ovšem byli mezi návštěvníky příslušníci armády a milice.
Na jednom Internetovém serveru jsem se dočetl, že o víkendu ruská armáda bombardovala mimo území Čečny také horské oblasti Republiky Severní Osetie. Když uvážíte, že kazbecký ledovec, který tuto pohromu způsobil, se nachází pouhých 20 km od hranic Ingušské republiky, která je přímým sousedem Čečenska, a ještě navíc leží na hranici s odbojnou Gruzií, není neuvěřitelné, že ruské bomby mohly zasáhnout i blízkou oblast ledovce a tím jakoby zažehnout rozbušku k jeho odtržení.
Toto jsou jenom úvahy a spekulace. Skutečnou příčinu se pravděpodobně nedozvíme. V Rusku je totiž stále to skutečné tajné a to oficiální vymyšlené nebo zinscenované. Bohužel na tuto nemoc umírají tisíce lidí, i když v tomto případě se jedná „jen“ o desítky.
 
Co jsem ze všech zpráv uveřejněných v českých médiích při nejlepší vůli nedokázal poznat, jak daleko vlastně tato ledovcová vlna dosáhla. Vesnička Nižnij Karmadon je od ledovce vzdálena 12 km, dalších 20 km je vzdálenost k obci Gizel, která leží oněch pouhých 10 km od hlavního města Severní Osetie – Vladikavkazu. Pokud tedy dosáhla až sem, znamená to, že její délka je neuvěřitelných 32 km.
 
Pavel Hes, České Budějovice
0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Řidička vezoucí dítě obrátila auto na střechu, při nehodě zbořila cihlový plot

7. května 2024  14:17

Rychlá jízda zřejmě stojí za pondělní dopravní nehodou v Sedleci na Orlickoústecku. Řidička vezoucí...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Městské byty za úplatek. Soud popsal fungování mechanismu, dvojice se přiznala

7. května 2024  13:52

Městský soud v Brně dnes rozdal první tresty za korupci při přidělování městských bytů. Při...

Hokej pohlídá 1200 policistů. V sobotu je zaměstná derby na Letné a Rammstein

7. května 2024  13:04,  aktualizováno  13:34

Praha a Ostrava se skoro na tři týdny promění na hlavní města světového hokeje. Od pátku 10. května...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!