Předsedkyně francouzské strany Národní sdružení Marine Le Penová (23. května...

Předsedkyně francouzské strany Národní sdružení Marine Le Penová (23. května 2019) | foto: Reuters

Le Penová neuspěla s odvoláním. Musí vrátit miliony ze zneužitých náhrad

  • 59
Předsedkyně francouzského Národního sdružení Marine Le Penová musí vrátit Evropskému parlamentu 300 000 eur (7,7 milionu Kč) zneužitých v rámci poslaneckých náhrad. Le Penová několik let jako europoslankyně zaměstnávala fiktivní asistentku. Podobné problémy měli i další europoslanci z její strany, původně známé jako Národní fronta.

O tom, že Le Penová musí vrátit peníze, rozhodl podle agentury AFP Soudní dvůr Evropské unie, který zamítl její odvolání proti verdiktu unijního soudu nižší instance z roku 2018.

Případ se týká ženy, kterou Le Penová zaměstnala, ale podle soudu nemohla dokázat, že jí opravdu zadávala práci. „Smrdutá bombička. Nikdo není hloupý,“ sdělila AFP v reakci na rozsudek Le Penová.

Evropský parlament rovněž od Le Penové požaduje asi 40 000 eur (přes milion Kč) v jiné kauze, která se týká zaměstnávání osobního strážce jako asistenta. Parlament se v obou případech opírá ve svých nárocích o vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF).

Le Penová byla poslankyní Evropského parlamentu v letech 2009 až 2017. Po porážce v druhém kole francouzských prezidentských voleb v roce 2017 se stala po volbách do francouzského parlamentu v témže roce poslankyní.

Problémy s fiktivním zaměstnáváním měli i další členové její strany. Francouzská justice například v roce 2017 obvinila jejího životního partnera a bývalého europoslance Louise Aliota ze zneužití financí Evropského parlamentu. Ten odhadl celkovou škodu ze strany europoslanců Národní fronty v posledních pěti letech na pět milionů eur (téměř 131 milionů Kč). Šlo zhruba o čtyřicet lidí odměňovaných jako asistenti.

Konečný verdikt soudu podle AFP padl v úterý, tedy pět dní před volbami do Evropského parlamentu, které se ve Francii konají v neděli. Národní sdružení je v čele průzkumů veřejného mínění spolu s vládní stranou Republika v pohybu (REM).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video