Marine Le Penová

Marine Le Penová | foto: AP

Nejde se starat o chudé z celého světa, máme vlastní, vzkázala Le Penová EU

  • 432
Důležitost nadcházejících evropských voleb podle předsedkyně francouzského krajně pravicového Národního sdružení Marine Le Penové spočívá v nastolení rovnováhy mezi národy a globalizací. Šéfka národního sdružení to zdůraznila v projevu na konferenci zástupců evropských protiunijních a protiimigračních stran v Bratislavě.

„Tyto evropské volby budou pro nás velmi důležité, bude to historická chvíle. Chceme, aby v Evropě nastala velká politická změna. Evropa odepírá národům mít vlastní názor,“ uvedla Le Penová.

Šéfka Národního sdružení kritizovala příliv migrantů do unie. „Někdy již ve Francii nepoznáváme některé čtvrtě. Vy jste toho ještě uchráněni,“ uvedla Le Penová na konferenci za účasti kolegů z Řecka, Rakouska a Slovenska.

Dodala, že EU nemůže vnucovat členským státům, aby se postaraly o chudé lidi z celého světa. „Právo musí být vyhrazeno našemu vlastnímu obyvatelstvu,“ řekla. Tvrdila rovněž, že Evropská unie se mění z federální koncepce na hegemonii a zdůraznila význam svobody národů a států při rozhodování o tom, v čem chtějí spolupracovat.

Šéf slovenského opozičního hnutí Jsme rodina Boris Kollár, které konferenci uspořádalo, se postavil proti tomu, aby kritici označovali jeho seskupení za extremistické proto, že se přidalo ke zmíněným nacionalistickým a protiimigračním stranám. Podle Kollára EU není třeba „bourat“, ale „opravit“ ji.

Europoslanec Georg Mayer ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ) se vyslovil pro omezení kompetencí EU. „Naším zájmem je změnit Evropskou unii. Chceme zredukovat Evropskou unii. Chceme zredukovat rozpočet Evropské unie,“ řekl.

Le Penová: Jste prozíravý národ, Evropskou unii jste hned prokoukli

Proti konferenci zmíněných stran u hotelu protestovalo několika desítek lidí. Hlasitou hudbu bylo slyšet i do sálu hotelu, kde se konference konala. K demonstrantům přišel s megafonem Kollár, který jim chtěl rozdat občerstvení.

Zástupci nacionalistických stran včetně Le Penové v rámci probíhající kampaně před volbami do Evropského parlamentu v dubnu zavítali do Prahy.

25. dubna 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video