Čínský emisar Li Chuej jednal v Moskvě s ruským ministrem zahraničí Sergejem...

Čínský emisar Li Chuej jednal v Moskvě s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem o možnostech urovnání rusko-ukrajinského konfliktu. (26. května 2023) | foto: Reuters

Rusko děkuje Číně za „vyváženost“. Navrhla, aby si z Ukrajiny nechalo, co má

  • 366
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov poděkoval v pátek čínskému zvláštnímu vyslanci za vyváženou pozici Číny k možnostem, jak urovnat konfliktu na Ukrajině. Podle deníku The Wall Street Journal Li Chuej fakticky vyzval Západ, aby uznal Rusku území, která právě na Ukrajině okupuje.

Evropské státy, které emisar vyzval k tomu, aby se odpoutaly od USA a „svobodně“ podpořily okamžité příměří, podle listu reagovaly na návrh velmi chladně. Odmítly tak podle něj snahu Pekingu Západ rozdělit.

Li Chuej, bývalý čínský velvyslanec v Moskvě, byl vyslán Pekingem, aby s evropskými představiteli diskutoval o politickém řešení ukrajinského konfliktu. Německá vláda pak čínského vyslance při návštěvě Berlína vyzvala, aby vyvíjel tlak na stažení ruských sil z Ukrajiny.

Moskva dlouhodobě tvrdí, že je ochotná s Kyjevem jednat, ale že Ukrajina se tomuto jednání brání. Tuto pozici v pátek Lavrov zopakoval čínskému představiteli. „Šéf ruského ministerstva zahraničí potvrdil závazek Moskvy k politickému a diplomatickému řešení konfliktu. Upozornil ale, že ukrajinská strana a její západní kurátoři vytvořili závažné překážky pro obnovu mírových rozhovorů,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Ukrajina, která se od loňského února brání ruské vojenské agresi, tvrdí, že potřebuje získat co nejvýhodnější pozici na bojišti, než se vrátí k jednacímu stolu, a požaduje mimo jiné stažení ruských sil ze svého území. To Li Chuejovi řekl i během společného setkání před pár týdny ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Čína prvně usmiřuje „barbary“. Na Rusku neuvěřitelně vydělá, říká Kmoníček

Lavrov kromě toho také čínskému představiteli poděkoval za „vyváženou pozici“ Číny. „Sergej Lavrov dal najevo vděk čínské straně za její vyváženou pozici ohledně ukrajinské krize, vysoce ocenil ochotu Pekingu hrát pozitivní roli v jejím řešení,“ stojí v krátkém prohlášení ruského ministerstva.

Čína udržuje s Ruskem úzké ekonomické i diplomatické vztahy. Ruskou invazi na Ukrajinu Peking neodsoudil a sankce proti Rusku na rozdíl od Západu nepřijal.

Čína se už v minulosti nabídla, že zprostředkuje mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. S podobným návrhem přišla i Brazílie, jejíž prezident v pátek podle TASS ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi popsal, jak si toto zprostředkování představuje. Luiz Inácio Lula da Silva se v tomto ohledu nabídl jako další prostředník. Putin brazilskému prezidentovi tvrdil, že Rusko je ohledně Ukrajiny otevřené dialogu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video