Volby v Kyrgyzstánu neplatí, opozice vysvobodila i bývalého prezidenta

  • 21
Protivládní demonstranti ve středoasijském Kyrgyzstánu vtrhli do správní budovy s prezidentskou kanceláří a parlamentem. Kromě toho z vězení vysvobodili exprezidenta Almazbeka Atambajeva. Ústřední volební komise mezitím oznámila zrušení výsledku nedělních voleb.

Předsedkyně volební komise Nuržan Šajldabeková řekla, že se komise rozhodla zrušit výsledek voleb ve snaze vyhnout se napětí v zemi. Do parlamentu se dostaly čtyři strany. Nejvíce křesel přitom získaly dvě zavedené, které podporují budování úzkých vztahů s Ruskem. Tři ze stran, které se do parlamentu nedostaly, například sociální demokraté, již v neděli oznámili, že hodlají průběh voleb zpochybnit.

Hned v úterý někteří demonstranti vtrhli do místního Bílého domu, v němž se nachází kancelář prezidenta Sooronbaje Žeenbekova a také parlament. Podle agentury Reuters opoziční skupiny tvrdí, že již mají v rukou vládní budovy v metropoli Biškeku a převzaly nad Kyrgyzstánem kontrolu. 

Prezident Žeenbekov se domnívá, že zemi hrozí pokus o převrat. Na své webové stránce vyzval vůdce politických stran, aby své stoupence uklidnili. Podle dostupných informací při protestech zatím zemřel jeden člověk a 590 dalších utrpělo zranění.

Protivládní demonstranti ve středoasijském Kyrgyzstánu vtrhli do správní budovy s prezidentskou kanceláří a parlamentem. Kromě toho z vězení vysvobodili exprezidenta Almazbeka Atambajeva. (6. října 2020)

Při opozičních protestech navíc demonstranti stihli z vězení vysvobodit i exprezidenta Almazbeka Atambajeva. Atambajev byl v červenci odsouzen k jedenácti letům vězení. V prvních letech své vlády byl označován za nejdemokratičtějšího vůdce v jinak autokratické střední Asii. Skončil ovšem jako zrádce, kritizovaný za porušování lidských práv. 

Sociální demokrat stál v čele země od roku 2011 do roku 2017. Téhož roku se úřadu prezidenta ujal bývalý premiér Sooronbaj Žeenbekov. Atambajev, který již v souladu s ústavou nemohl kandidovat, se tehdy stal prvním prezidentem Kyrgyzstánu, který pokojně a v souladu s ústavou předal moc svému nástupci. 

Závěr jeho mandátu ale provázelo pronásledování opozičních představitelů, novinářů a protirežimních aktivistů. Už při loňském zatýkání exprezidenta propukly pouliční bitky mezi jeho stoupenci a bezpečnostními složkami. 

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video