Ruce se mi netřesou. Operuji každý den, říká nejstarší chirurg světa

  • 8
Již sedmašedesát let je působištěm kyrgyzského chirurga Mambeta Mamakejeva operační sál. Ve svých třiadevadesáti letech se zapsal jako nejstarší chirurg na světě do Guinnessovy knihy rekordů. Provedl přes třicet tisíc operací a ošetřil více než sto tisíc pacientů. Do důchodu se ale úspěšný lékař rozhodně nechystá.

Mambet Mamakejev se narodil roku 1927. V Biškeku, hlavním městě Kyrgyzstánu, pracuje již od roku 1953. Zdatný operatér si nehodlal ani chvíli odpočinout, podle svých slov operuje každý den bez pauzy. 

„Ruce se mi netřesou, paměť mám dobrou, oči jsou v pořádku,“ tvrdí Mamakejev, ač si jeho vysoký věk přece jen již začíná vybírat svou daň. „Začínají mi dělat potíže kolena a záda,“ říká. Třiadevadesátiletý lékař své tělo ovšem stále udržuje v kondici. Každý den cvičí, nekouří a nepije alkohol.

Během své úspěšné kariéry provedl více než třicet tisíc chirurgických zákroků a ošetřil přes sto tisíc pacientů.

Zemřel nejstarší muž na světě. Koronavirus ho odloučil od rodiny

„Od chvíle, kdy jsem se dozvěděl tuto zprávu, se cítím mladší a energičtější. Stále provádím 5-6 operací denně. Je to velká pocta nejen pro mě, ale i pro všechny chirurgy Kyrgyzské republiky,“ řekl k zapsání do knihy rekordů.

Mamakejev je nejen uznávaným chirurgem, ale je také učitelem, autorem a váženou veřejnou osobností v kyrgyzské komunitě. Za svůj život publikoval více než dvě stovky vědeckých prací.

Založil také Národní chirurgickou školu a pod jeho vedením bylo vyškoleno 11 lékařů a 22 kandidátů lékařských věd.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Biškek, Kyrgyzstán

Video