Zacházení s politickými vězni je nelidské, říká poslanec. Ilustrační foto

Zacházení s politickými vězni je nelidské, říká poslanec. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Kubánští disidenti drželi hladovku v Guantánamu

  • 21
Kubánští političtí vězni ukončili po více než třech týdnech hladovku ve vězení Guantánamo. Zdravotní stav několika z nich je však vážný. Chtěli upozornit na nelidské zacházení ve věznici. V celách po celé zemi jsou uvězněny takřka tři stovky odpůrců Castrova režimu.

"Hladovku ukončili, ale zdravotní stav některých je velmi vážný," řekl iDNES zdroj, který je se situací na Kubě dobře obeznámen. Jméno odmítá prozradit - bojí se pomsty úřadů.

"Převezli je do vězeňské nemocnice, ale tam to není o mnoho lepší než v cele. Lékařská péče je naprosto nedostatečná," dodal.

Političtí vězni chtěli hladovkou upozornit na špatné poměry ve věznici. "Vím o případu, kdy diabetik dostával inzulin v nepravidelných intervalech," popsal iDNES situaci poslanec ODS Pavel Bratský. "Běžnou praxí je i to, že dostávají zkaženou stravu," vysvětluje. O situaci perzekvovaných disidentů na Kubě se zajímá už dva roky.

Zřejmě nejohroženějšími hladovkáři jsou Victor Rolando Arroyo a Félix Navarro. Třiapadesátiletý předseda svazu nezávislých novinářů Arroyo si ve vězení odpykává 26 let, Navarro dostal za "protirevoluční a teroristické činy" o rok méně.

"Arroyo byl nemocný už před začátkem hladovky, a ta jeho stav ještě zhoršila," vysvětlila Dana Bašová ze společnosti Člověk v tísni. Podle dostupných informací dokonce na několik dní upadl do bezvědomí. Bašová to nemohla potvrdit.

Castro využil války v Iráku
Oba novináři se ve vězení ocitli na jaře roku 2003. Kubánský režim tehdy využil toho, že celý svět upíral oči k válce v Iráku, a začal hromadně zatýkat. Výbor obrany revoluce (CDF) vyměřil 76 disidentům tresty od šesti do 28 let. V některých případech dokonce žalobci požadovali doživotí i trest smrti.

Více než polovinu vězňů tehdy tvořili členové projektu Varela. Ti usilují o to, aby kubánský režim dodržoval vlastní zákony. Změn chtějí docílit nenásilnými metodami, například peticemi.

Rodiny vězňů čelí šikaně
"Nejběžnějším způsobem je uvěznit disidenty v zařízeních vzdálených stovky kilometrů od rodin," řekl Bratský. "Jestliže někdo bydlí na jihu, umístí ho do věznice na severu země a naopak."

"Na celé Kubě vládne velká chudoba, takže pro rodiny je takřka nemožné navštívit příbuzné ve vězení. Běžně se stává, že manželky přijedou, ale nakonec se s mužem nemohou setkat," upřesnil poslanec.

Způsoby zastrašování a psychického nátlaku nedávno popsal i list La Nuevo Cuba, který v Miami vydávají kubánští emigranti. "Vojáci obcházeli domy v okolí a sousedům tvrdili, že jim chci otrávit vodu," citoval ženu jednoho z politických vězňů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video