Francis Dymoke je přímým potomkem dlouhé linie královských šampionů, která sahá...

Francis Dymoke je přímým potomkem dlouhé linie královských šampionů, která sahá až k Vilémovi Dobyvateli a od té doby byla přítomna každé korunovaci. Francis požádal o účast na květnové královské korunovaci . Francis je vyfotografován s obrazem Henryho Dymokea, který byl 19. července 1821 královským šampionem za Jiřího IV. | foto: Profimedia.cz

„Komu se král nelíbí, tomu ukážu.“ Králův šampion je muž se zvláštním úkolem

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Při korunovaci, která byla během staletí vybroušena k dokonalosti, se myslí i na to, kdyby si snad někdo dovolil nesouhlasit. Je na to člověk, který by mu hned ručně vysvětlil, jak ošklivě se mýlí.

Buckinghamský palác zveřejnil před časem jména mužů a žen, kteří budou zastávat nějakou funkci během korunovace Karla III., na dlouhém seznamu vévodů, markýzů, ale i politiků nebo církevních představitelů je i jméno autorizovaného účetního Francise Dymokea, držitele malého panství v Scivelsby v hrabství Lincolnshire.

Díky Scivelsby zastává už jako 34. příslušník rodiny Dymoke dědičný úřad králova či královnina šampiona. Dalo by se to přeložit jako zastánce.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video