Na Ukrajině uvízla stovka dětí náhradních matek, rodiče pro ně nemohou

  • 31
Více než stovka dětí odnošených náhradními matkami uvízla na Ukrajině, protože jejich biologičtí rodiče z USA a dalších zemí si pro ně nemohou kvůli koronavirové pandemii přijet. O novorozence se proto dočasně starají společnosti, které náhradní mateřství zprostředkovávají. Podle ukrajinských úřadů se před zrušením cestovních zákazů může narodit až tisíc takových dětí.

„Uděláme vše, co je v našich silách, abychom děti spojili s jejich rodiči,“ říká Albert Tochilovský, ředitel společnosti BioTexCom, která je největším zprostředkovatelem náhradního mateřství na Ukrajině. Firma nedávno zveřejnila video desítek takových dětí, aby na problém upozornila.

„Jsem ve složité situaci. Volají mi stovky rodičů. Jsem vyčerpaný,“ popisuje Tochilovský. Přestože Ukrajina nevede o náhradním mateřství oficiální statistiku, podle Tochilovského zastává světové prvenství. Jeho firma aktuálně očekává narození pěti set dětí. Službu na Ukrajině nabízí čtrnáct společností.

Ukrajina v rámci tohoto kontroverzního byznysu, jež v zahraničí čelí mnoha omezením, nabízí cizincům širokou škálu služeb včetně nákupu vajíček a zajištění náhradních matek, které jsou ochotny za poplatek dítě odnosit. Podnikání se na Ukrajině daří především kvůli chudobě.

„Nejlevnější náhradní mateřství v Evropě je právě na Ukrajině, protože je nejchudší evropskou zemí,“ uvádí na svém webu společnost BioTexCom. Náhradní matka si tu podle ní vydělá kolem patnácti tisíc dolarů (382 tisíc korun).

Děti čekají na Ukrajině na své rodiče:

Děti nemají žádné státní občanství

Někteří ukrajinští poslanci, kteří rozrůstající se podnikání s náhradním mateřstvím dlouhodobě kritizují, se v posledních dnech snaží o jeho zákaz pro cizince. Vadí jim právě opuštěné děti čekající na příjezd biologických rodičů.

Na Ukrajině kvete obchod s náhradním mateřstvím. Vzbuzuje naděje i obavy

Náhradní mateřství je podle listu The New York Times na Ukrajině k dispozici pouze za předpokladu, že žena v heterosexuálním partnerství prokáže, že sama nemůže donosit děti.

Kritici upozorňují také na fakt, že uvízlé děti nemají ani několik týdnů po narození žádné státní občanství, protože novorozenci ho podle ukrajinského práva dostávají po svých biologických rodičích.

Ti se ale musí osobně dostavit na zahraniční ambasádu, aby tuto skutečnost potvrdili. Ve chvíli, kdy Ukrajina kvůli šíření koronaviru zakázala vstup všem cizincům, je to ale téměř nemožné. Výjimku úředníci udělují pouze v případě, že ambasáda daného státu zařídí svým občanům cestu. 

Děti žijí s pečovateli v hotelu

Lékaři a pečovatelé nyní podle Tochilovského žijí ve firemním hotelu v Kyjevě společně s dětmi, které krmí, přebalují a ukazují je pomocí videohovorů rodičům. V sobotu bylo na hotelu šedesát dětí a rodiče šestnácti z nich, kterým se podařilo do země dorazit ještě před uzavřením hranic.

Rodiče musí za péči o dítě normálně zaplatit 54 dolarů (1 376 korun) denně, BioTexCom jim až do uvolnění opatření nabízí padesátiprocentní slevu. Podle společnosti pocházejí rodiče dětí například z USA, Británie, Francie či Itálie. Podle úřadů nyní na své rodiče čeká na Ukrajině nejméně stovka dětí.

Ukrajinská ombudsmanka pro lidská práva Ludmila Denisovová prohlásila, že země musí zakázat cizincům pronajímání děloh místních žen. 

Podle Denisovové mohou nastávající náhradní matky do zrušení cestovních omezení porodit až tisíc dětí. Podle Tochilovského se to stane ale jen za předpokladu, že cestovní omezení budou platit dalších sedm měsíců.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video