Zdravotnice nabírí vakcínu v nemocnici v Halifaxu. (11. ledna 2020)

Zdravotnice nabírí vakcínu v nemocnici v Halifaxu. (11. ledna 2020) | foto: Profimedia.cz

Milionář získal podvodem vakcínu určenou domorodcům, Kanaďané zuří

  • 53
Kanadský milionář a jeho manželka, kterým se podařilo podvodem získat očkování proti covidu-19 určené pro starší domorodé obyvatele, čelí rostoucí kritice veřejnosti. Ačkoli policie manželům udělila za porušení pravidel v přepočtu pokutu 38 tisíc korun, Kanaďané volají po přísnějším potrestání.

Milionář Rodney Baker a jeho manželka, herečka Ekaterina Bakerová, odcestovali před týdnem pronajatým letadlem do Beaver Creek v Yukonu, kde tým zdravotníků aplikoval obyvatelům vakcínu společnosti Moderna.

Místní, asi stočlennou komunitu úředníci určili k naočkování kvůli tomu, že zde žije řada starších členů domorodého kmene, kteří patří k ohrožené skupině. 

Manželé očkování chtěli natolik, že zdravotníkům tvrdili, že jsou zaměstnanci zdejšího motelu. Poté, co vakcínu dostali, si zavolali odvoz a zamířili opět na letiště. Když se ale zdravotníci o něco později od motelu dozvěděli, že tam dvojice není zaměstnána, zavolali policii.

Ta podvodníky zadržela na letišti ve Whitehorse, zrovna když se chystali nasednout na zpáteční let do Vancouveru. Policie manželům udělila za porušení nařízení pokutu 2 300 kanadských dolarů (36 tisíc korun).

V Kanadě na peníze státu nečekají, pomoc přišla do čtyř dnů, říká novinář

Představitelé komunity v Beaver Creek ale tvrdí, že taková pokuta pro bohaté nic neznamená.

„Toto chování je do očí bijící neúctou. Sobecký milionář a jeho žena ukradli dávky vakcíny zranitelné populaci a svou přítomností vystavili celou naši komunitu ohrožení,“ uvedl pro The Guardian šéf regionální domorodé organizace Shromáždění prvních národů Kluane Adameková.

„Tento zbabělý čin by neměl zůstat nepotrestán a úřady by měly vyslat zprávu komukoliv dalšímu, kdo se pokusí spáchat něco tak ohavného,“ dodal. Chování manželů znechutilo také kanadského ministra služeb pro domorodé obyvatelstvo Marca Millera.

„Nevím, co se těm lidem odehrávalo v hlavě. Dávek je extrémně málo a oni se z nějakého důvodu pokusili obelstít systém. To není fér k ostatním, je to úplně špatně,“ uvedl.

Další dávka, až na manžele přijde řada

Baker poté, co pravda o incidentu vyplula na povrch, rezignoval na funkci šéfa Velké kanadské herní korporace, která provozuje závodní dráhy a kasina po celé zemi. Baker za posledních 13 měsíců vydělal na akciích společnosti 45 milionů kanadských dolarů (757 milionů korun).

Kanadský pár porušil zákaz vycházení, žena vedla manžela na vodítku

Očekává také výplatu 28 milionů kanadských dolarů (471 milionů korun) poté, co bude koncem tohoto roku dokončen prodej korporace americkému kupci.

Po zprávách o podvodu kanadské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že si pár bude muset na druhou dávku vakcíny počkat až do té doby, než na jejich věkovou skupinu přijde řada. Což bude nejspíš koncem léta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video