Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko a Čína vrazily do EU klín, panikařit s vakcínami je chyba, píše web

  15:01aktualizováno  16:27
Kvůli opožděným dodávkám vakcín a čekání na fond krizové pomoci Evropské unie evropské vlády jen stěží odolávají pokušení vinit Brusel a vydat se ve snaze o rychlejší získání očkovacích látek vlastní cestou. Jenže to by byla obrovská chyba – politicky i geopoliticky. V úterním komentáři to napsal deník Politico.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Po loňském prvotním záchvatu v podobě opatření na úkor sousedů se lídři EU spojili a učinili dvě důležitá rozhodnutí. Dohodli se na unijním fondu obnovy, který má pomoci nejhůře zasaženým zemím. A souhlasili nakoupit vakcíny společně. Jenže nyní – když Británie, Spojené státy a Izrael poskočily do čela závodu v očkování – některé evropské vlády panikaří a riskují, že dosažený pokrok zahodí, píše Politico a pokračuje:

Evropská komise mohla v nákupu vakcín udělat chyby a dopustit se jich mohly i firmy, které dodaly méně očkovacích látek, než slíbily. Bylo by však bláznovství podlehnout netrpělivosti a pustit se do soutěžení o větší množství vakcín.

Anebo běžet do Ruska a Číny pro vakcíny, které dosud neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Kdo by tak učinil, vyslal by občanům, kteří už protrpěli rok karanténních uzávěr a bolestných omezení, signál, že vlády ztratily víru ve vlastní koronavirovou strategii a instituce jako je Evropská komise a EMA.

Autoritáře v Moskvě a Pekingu by to potěšilo. Přičemž ti nemusí nezbytně zajistit Evropanům rychlejší očkování, natož zvýšit důvěru ve vakcíny.

Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a čínské hlavě státu Si Ťin-pchingovi se už podařilo vrazit klín do unijní solidarity v podobě pokušení pro euroskeptické vlády v Maďarsku, Polsku a nyní v Česku opustit pozice a vydat se cestou zajištění vlastních vakcín.

Strategie měla ochránit chudší země

Nezapomínejme, že strategie EU objemného nákupu vakcín vznikla ve snaze ochránit menší a chudší země. Pokud by bohaté vlády západní Evropy podepsaly ve snaze poskočit ve frontě dopředu tučné šeky, tyto země by mohly zůstat vzadu.

Dánsko a Rakousko jednají s Pfizerem a Modernou, už našly místa pro výrobu

A než začnou evropští lídři obviňovat Brusel, měli by se podívat na to, co dělají sami doma. Mnoho překážek leží na národní úrovni, ať už v podobě byrokracie nebo neuvážených rozhodnutí nepodávat vakcínu AstraZeneca seniorům.

Komentáře, jako tvrzení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že AstraZeneca se jeví „zdánlivě neúčinně“ u lidí starších 65 let, přispěly k podkopání veřejného přijetí těchto vakcín. 

Německo a Francie sedí na zásobách

To může vysvětlit, proč Německo a Francie sedí na zásobách stovek tisíc dávek, zatímco se jimi nechalo očkovat jen málo lidí. Paříž, Berlín a Vídeň už zrušily věkové limity pro vakcínu AstraZeneca, ale napáchaná škoda na důvěře nezmizí přes noc.

Je to nebezpečný moment. Před devíti měsíci vypadala v koronavirové krizi EU jako vítěz – díky smělým rozhodnutím jednat společně. Bylo to v době, kdy tehdejší prezident USA Donald Trump pandemii odmítal a britský premiér Boris Johnson tápal v reakci na ni. Teď vypadá jako zaostávající EU.

Končíme s EU. Rakousko a spol. chtějí na vakcínách spolupracovat s Izraelem

Národní lídři se potýkají s obtížemi ve snaze zastavit třetí vlnu pandemie, vyhnout se ekonomické devastaci a udržet deprimovanou a čím dál více vzdorovitou veřejnost na palubě. Vědečtí poradci a přetížení zdravotníci volají pro tvrdších karanténních opatřeních. Podniky a sektor pohostinství žádají otevření restaurací, kin a divadel, aby nepřišla vlna bankrotů. 

Souhlas s covidovými restrikcemi se drolí

Napříč Evropou je vidět, že souhlas veřejnosti s covidovými restrikcemi se drolí: ať už jde o výtržnosti v Nizozemsku, demonstrace proti karanténě a očkování v Berlíně či Miláně, taneční zábavy v Bruselu, potyčky s policií v Dublinu nebo zloba nad francouzským zákazem vycházení.

Čím déle se pandemie táhne, tím více trhá společenskou dohodu mezi vládami a lidem. Nicméně změnit v tuto chvíli směr by situaci jen zhoršilo.

Pokud se členské země vydají vlastními cestami a podkopou společnou strategii, dlouhodobá škoda pro všechny převáží nad krátkodobým prospěchem.

V evropských zemích se hromadí vakcína AstraZeneca. Lidé ji odmítají

Pokud by mocné státy s naditými peněženkami – jako je Německo – spěchaly v pořízení vakcín, ostatní by pošlapaly. Což už mimochodem někteří politici po Berlínu žádají. 

Geopolitičtí soupeři by získali dobrou pozici, aby využili evropského rozklížení tím, že by využili očkovací diplomacii jako zbraň. Pokud by evropští nákupčí soutěžili proti sobě navzájem, zvedli by zisky farmaceutických gigantů.

Může to být nejtemnější hodina před úsvitem. Pokud se pomalý start očkování v následujících týdnech rozjede, přijdou stovky milionů domluvených dávek, jarní počasí šíření viru zpomalí, vlády rozběhnou očkovací kampaně a přesvědčí skeptiky nechat se očkovat, tyto ponuré tři měsíce by mohly být odpuštěny – byť nebudou zapomenuty.

Rusko a Čína nabízí málo dávek s velkou pompou

Předseda Evropské rady Charles Michel v úterý prohlásil, že Evropská unie by se neměla nechat oklamat přístupem Číny a Ruska, které nabídku svých vakcín proti covidu-19 využívají k propagandistickým účelům.

Podle Michela obě země nabízejí evropským státům s velkou pompou vemi malá množství očkovacích látek. Hlavním producentem a vývozcem ale podle šéfa unijních summitů bude letos evropský blok.

Některé země bloku se kvůli pomalému rozjezdu společného očkování začaly obracet na obě východní velmoci se žádostmi o poskytnutí jejich vakcín. 

Napíklad Maďarsko již začalo ruskou a čínskou vakcínu používat, Slovensko má ruský Sputnik V ve skladech připravený k použití a Česko o něj zažádalo. Ani jednu z vakcín přitom zatím neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), která před jejich nouzovým využíváním státy varovala.

"Neměli bychom se nechat oklamat Čínou a Ruskem, jejichž režimy uznávají méně žádoucí hodnoty než jsou ty naše, a které organizují velmi limitované, ale velmi medializované nabídky dodávek vakcín pro ostatní," uvedl v úterý Michel. 

Doplnil, že podle dostupných informací obě země dosud aplikovaly v přepočtu na sto obyvatel zhruba polovinu dávek vakcíny než země EU.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...