Zdravotnický personál informuje lidi o možnostech testování na chorobu COVID-19 v Drážďanech. (16. března 2020) | foto: Reuters

Ve Španělsku a Německu vzrostl počet obětí o třetinu, Itálie prodlouží zákazy

  • 127
V západoevropských zemích stále narůstá počet případů nákazy novým koronavirem. Druhou nejvíce zasaženou zemí po Itálii je Španělsko, kde stoupl počet obětí za den o 30 procent na 767. Rekordní nárůst počtu nově nakažených hlásí také Německo. Některé státy plánují prodloužit restriktivní opatření.

Ve Španělsku, druhé nejvíce zasažené zemi Evropy, počet obětí koronaviru vzrostl za posledních 24 hodin o 209 na celkem 767 mrtvých, což představuje 30procentní nárůst.

Počet nakažených tam vzrostl o čtvrtinu na 17 147, informovala agentura Reuters s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. V zemi se dosud vyléčilo 1107 infikovaných. 

Epidemie koronaviru

I ve Španělsku platí celostátní nouzový stav a karanténa. Uzavřené jsou školy i většina veřejných míst. Španělé nemají vycházet z domova, pokud se nejedná o nákup potravin či cesty do nemocnice nebo lékárny.

V Německu počet případů nákazy narostl podle Institutu Roberta Kocha za 24 hodin o rekordních 2 801 na 10 999. Institut spadající pod německé ministerstvo zdravotnictví informoval o číslech aktuálních k čtvrteční půlnoci na svém webu. 

Mrtvých na nemoc COVID-19 je v Německu podle úřadu 20. Němečtí politici vzhledem k aktuálnímu vývoji uvažují o přijetí dalších opatření.

Už platná restriktivní opatření hodlá prodloužit Itálie. Podle tamního premiéra Giuseppeho Conteho budou déle platit nařízení, jejichž platnost měla skončit tento měsíc či na začátku dubna.

Itálie je stále nejhůře postiženou zemí v Evropě. Podle informací CNN přibývá v průměru 3 500 nakažených za den. Nyní země eviduje téměř 36 tisíc infikovaných. Počet obětí v zemi dosáhl 2 500. Podle odborníků by mohlo šíření nákazy koronavirem v Itálii vyvrcholit během několika dní. Itálie nařídila armádě, aby z lombardského Bergama odvezla těla obětí epidemie, protože místní pohřební služby jsou zahlcené.

I ve Francii bude s největší pravděpodobností nutné prodloužit omezující opatření v souvislosti s šířením koronaviru, uvedla Geneviève Cheneová, generální ředitelka zdravotního úřadu Francouzského veřejného zdraví (SPF). Informovala o tom agentura AFP.

Země je od úterního poledne v celostátní karanténě. Ve středu zaznamenaly francouzské úřady 89 nových úmrtí, přičemž celková bilance stoupla na 264 z více než 9 000 nakažených. Stav 931 lidí je vážný, jsou připojení na dýchacích přístrojích, uvedl zpravodajský web France24.

„Dynamika epidemie závisí na tom, jak se každý z nás přizpůsobí omezujícím opatřením,“ řekla Cheneová. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici France Info dodala, že „zásadnější zpomalení epidemie by se mělo objevit ve dvou až čtyřech týdnech“.

Nizozemsko prozatím eviduje 2051 případů nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje. Zhruba šest desítek nemocných infekci podlehlo. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video