Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Rusku přibylo téměř 8 tisíc nemocných za den, v Číně se čísla drží nízko

  17:41aktualizováno  19:37
Zatímco v Číně se počet nových případů nákazy dlouhodobě drží v řádu jednotek či nižších desítek, Rusko ohlásilo téměř 8 tisíc infikovaných za den. Ve Spojených státech počet obětí překonává hranici dvou tisíc lidí denně. V Německu, které má šíření nemoci již pod kontrolou, se infikovalo už více než 160 tisíc lidí a v Řecku se na Svátek práce konají manifestace.

Jednotka intenzivní péče pro pacienty nakažené koronavirem v madridské nemocnici (24. dubna 2020) | foto: AP

Ve Španělsku přibylo za posledních 24 hodin 1 175 potvrzených případů nákazy koronavirem a o 2 628 lidí vzrostl počet uzdravených, informovalo ministerstvo zdravotnictví. Zlepšující se situace v počtech uzdravených i hospitalizovaných vedla k tomu, že v Madridu uzavřeli provizorní nemocnici, která vznikla ve veletržním areálu Ifema.

Od února se potvrdilo 215 216 případů nákazy, z toho se 114 678 lidí už uzdravilo. Země se 47 miliony obyvatel eviduje v posledním týdnu denní nárůst počtu úmrtí s covidem-19 kolem 300, přičemž poslední dva dny to bylo méně. V pátek zemřelo 281 a o den dříve 268, což byl nejnižší údaj za šest týdnů. Celkem zemřelo 24 824 lidí.

Rusko oznámilo 7 933 nových případů nákazy, což je dosud nejvíce potvrzených případů za den od prvního zaznamenaného výskytu nemoci v zemi. Celkem se v téměř 150milionové federaci potvrdilo už 114 431 nakažených koronavirem. Zhruba polovina z celkového počtu infikovaných v zemi je v Moskvě. Co do počtu potvrzených případů nákazy je Rusko osmé na světě. 

Koronavirus ve světě

Buddhističtí mniši v rouškách oslavují Buddhovy narozeniny na náměstí...
94letá žena se připravuje na odebrání vzorku lékaři z ekvádorského...
Dobrovolná skupina v kostýmech Star Wars baví obyvatele Malabonu na Filipínách....

Lidé si připomínají Svátek práce demonstracemi

V pravidelných bezpečných rozestupech a s rouškami či červenými šátky přes nos a ústa vyšli lidé v Řecku do ulic Athén. Uspořádali ukázkovou manifestaci pro dobu nynější pandemie. Na zem organizátoři nalepili asi dva metry od sebe červené značky, aby demonstrující dodržovali bezpečnou vzdálenost. Lidé měli roušky nebo červené šátky přes ústa a nos, někteří měli též gumové rukavice, rovněž červené. 

Řecko velmi brzy, už začátkem března, zavedlo přísná omezení volného pohybu lidí, díky čemuž podle expertů ve srovnání s ostatním zeměmi Evropy dobře zvládlo boj se šířením nákazy. Eviduje zatím na 2 600 nakažených a 140 úmrtí s covidem-19. Uvolňovat omezení by mělo Řecko začít v pondělí, kdy se mají otevřít některé menší podniky, například kadeřnictví či knihkupectví, která budou muset dodržovat pravidla proti šíření nákazy.

Řekové při prvomájové demonstraci v Athénách byli spořádaní a dodržovali rozestupy (1. května 2020).

Také lidé v Turecku si chtěli připomenout Svátek práce, ale i výročí masové levicové demonstrace z 1. května 1977, kdy zemřelo 34 lidí. 

Demonstrující lidé se marně snažili dostat na Taksimské náměstí v centru Istanbulu, kde chtěli položit červené a bílé karafiáty. Ačkoli měli roušky a rukavice, policie několik lidí zadržela za porušení shromažďování velkého počtu lidí, která jsou během nouzového stavu zakázána. S uvolňováním omezení turecká vláda plánuje začít koncem května či začátkem června. Země nyní má 120 204 nakažených a 3 174 úmrtí.

Prvomájové demonstrace se chystají i v dalších zemích, například v Německu či USA, kde někteří Američané budou demonstrovat za bezpečnější podmínky v práci v době pandemie a jiní naopak proti omezením, která brzdí ekonomiku. Naopak ve Francii, kde se tradičně na manifestacích k 1. květnu schází desítky tisíc lidí, pořádají letos demonstrace online či na balkonech.

Policie odvádí jednoho z levicových protestujících z Taksimského náměstí v Istanbulu (1. května 2020).

Německo má přes 160 tisíc nakažených

Německo překročilo hranici 160 tisíc nakažených koronavirem, oznámil Institut Roberta Kocha (RKI), který uvedl, že ve čtvrtek v zemi přibylo 1 639 případů a 193 lidí na komplikace související s nemocí covid-19 zemřelo.

V Německu, kde žije 83 milionů obyvatel, se dosud podle RKI nakazilo 160 758 lidí, z nichž 6 481 zemřelo. Za vyléčené institut považuje zhruba 127 tisíc lidí. Počet vyléčených je nyní každý den vyšší než nově zaznamenané případy nákazy. Ve čtvrtek se bilance uzdravených zvýšila asi o 3 300 případů.

Nejvíce postiženou spolkovou zemí zůstává Bavorsko, na které připadá čtvrtina případů v Německu. 

Zákazník v obchodě s potravinami v německém Düsseldorfu nakupuje maso v souladu se zpřísněnými hygienickými pravidly. (29. dubna 2020)

Statistiky v Itálii se už druhý týden vyvíjejí příznivě, což je podle politiků povzbudivé zejména vzhledem k nadcházejícímu uvolnění celostátní karantény, které by mělo po téměř dvou měsících nastat v pondělí. 

Takzvané reprodukční číslo, které udává, kolik lidí infikovaná osoba v průměru nakazí, je ve všech regionech nižší než 1. Celkem má země od února 28 236 úmrtí. Za uplynulých 24 hodin přibylo 1 965 infikovaných, což je víc, než Itálie hlásila ve čtvrtek, kdy bylo nově nakažených 1 872.

Na jednotkách intenzivní péče je 1 578 pacientů, o 116 méně než ve čtvrtek. Ze všech, kdo se v Itálii koronavirem nakazili, se 78 249 lidí uzdravilo.

Švýcarsko testuje novou aplikaci

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Švýcarští vojáci testují mobilní varovnou aplikaci, jejímž úkolem je vypátrat osoby, se kterými se setkali lidé nakažení koronavirem. Informovala o tom agentura Reuters, která uvedla, že Švýcarsko chce aplikaci uvolnit pro veřejnost 11. května. 

Země má 29 586 nakažených 1 737 úmrtí. Podobné projekty připravuje a zavádí řada zemí včetně Česka, které opatření označuje jako chytrou karanténu.

Čína uvolňuje opatření v Pekingu

V hlavním městě Číny Pekingu se po několika měsících znovuotevřely parky či muzea a také hlavní místní turistická atrakce, takzvané Zakázané město, které ale smí navštívit maximálně 5 tisíc lidí denně. 

Také do parků v čínské metropoli smí zatím jen méně lidí, kteří musí nadále dodržovat bezpečnou vzdálenost, nosit roušky a prokázat se kódem v mobilní aplikaci, že nejsou nemocní a nepřišli do kontaktu s nakaženým koronavirem. 

V Pekingu také už neplatí povinná čtrnáctidenní karanténa pro osoby, které do města přicestují z nerizikových částí Číny. Uvolňování opatření souvisí s výrazným snížením počtu nově infikovaných. 

V pátek Čína oznámila 12 nových případů, z toho šest se nakazilo v cizině. Nikdo z nakažených nezemřel. Dohromady země od počátku epidemie zaregistrovala 82 874 nakažených a 4 633 úmrtí. 

Počty nových případů nákazy za den v Číně už skoro dva měsíce až na dvě výjimky nepřekročily stovku a úmrtí bylo za dva týdny oznámeno jen jedno.

Uvolňování opatření však neplatí pro Británii. Ministr zdravotnictví Matt Hancock řekl, že britská vláda neuvolní celostátní karanténní opatření, dokud to nebude bezpečné. Ujistil ale, že jí záleží na tom, aby se mohla vrátit volnost do kontaktů mezi lidmi i v podnikání.

V zemi za poslední den zemřelo dalších 739 lidí nakažených koronavirem. Komplikacím spojeným s covidem-19 v této zemi podlehlo celkem 27 510 pacientů.

Školy v New Yorku zůstanou zavřené

V americkém státě New York za den s nemocí covid-19 zemřelo 289 lidí, což je méně než o den dřív, kdy stát registroval 306 nových úmrtí. Oznámil to guvernér Andrew Cuomo, který ale také řekl, že školy zůstanou zavřené do konce školního roku.

Podle něj by bylo příliš riskantní otevřít školy už na jaře. Jeho záměrem je zajistit, aby žáci i učitelé zůstali v bezpečí. Newyorský starosta Bill de Blasio v pátek řekl, že se domnívá, že měsíc květen bude pro vývoj epidemie rozhodující. 

Spojené státy mají 1,1 milionu nakažených a s covidem-19 tam zemřelo přes 64 400 lidí. Na stát New York připadá na 304 tisíc nakažených a nejméně 23 600 mrtvých.

Europoslanci v rouškách, diplomaté s odstupem

Budovy institucí Evropské unie jsou sice v těchto dnech vyprázdněné a většina jednání se odehrává na dálku, jejich vedení se však již připravuje na pozvolný návrat k normálnímu provozu. 

Průzkum o koronaviru

Jak zvládáte omezení spojená s koronavirem právě vy, vaše rodina a děti? Zapojte se do velkého průzkumu portálu iDNES.cz.

S ním by mělo být spojeno i povinné nošení roušek, které chystá Evropský parlament či Rada Evropské unie. Týkat se bude i europoslanců. Diplomaté naproti tomu spoléhají na dodržování bezpečných odstupů. Podle mluvčího rady Alaina Taverritiho bude nošení roušek povinné v místech, „kde nepůjde zaručit dodržení bezpečné vzdálenosti“.

„Jsem ráda, že se parlament vydá touto cestou, a to i díky příkladu Česka, kde mají roušky nepopiratelný vliv na sestupnost šíření viru,“ řekla místopředsedkyně EP Dita Charanzová, která v předsednictvu europarlamentu nošení roušek prosazovala dlouhodobě.

Evropská komise, parlament i rada sídlí v Bruselu a podléhají tak pravidlům platných pro Belgii. Místní vláda rozhodla, že od pondělka začne postupné uvolňování restrikcí spojených se šířením pandemie. Země má 49 032 nakažených a 7 703 úmrtí.

Ruští lékaři se připravují do první linie. Situace v zemi se zhoršuje:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov

24. května 2024  21:19,  aktualizováno  21:41

Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...

Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi

24. května 2024  20:40

Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...

Výdejní boxy zahlcují města. Vizuální smog, hodnotí je radnice a chtějí nájem

24. května 2024  20:20

Otevřeno nonstop a skoro na každém kroku. Výhody, které oceňuje asi většina lidí, kteří si něco...

Na výletě žačku srazilo auto a ochrnula. Škole pojistka nestačí, není ani povinná

24. května 2024

Premium Počet školních úrazů narostl v uplynulém školním roce o šest procent. Celkem se jich stalo přes 45...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...