Čínský prezident Si Ťin-pching poprvé od počátku epidemie koronavirem navštívil město Wu-chan, kde se nákaza objevila. (10. března 2020) | foto: AP

Chu-pej ohlásila jediného nově nakaženého, Korea méně než sto

  • 101
Nákaza novým typem koronaviru se v pondělí v pevninské Číně prokázala u dalších jedenadvaceti lidí. Třináct lidí nemoci COVID-19, kterou virus způsobuje, podlehlo. S odvoláním na čínské zdravotnické úřady o tom v úterý informovala agentura Reuters.

V provincii Chu-pej, odkud se začal virus šířit, zaznamenali v pondělí jen jediného nově nakaženého. Zbylých dvacet případů se prokázalo u lidí, kteří se do Číny vrátili z ciziny. Jižní Korea už třetí den v řadě hlásí méně než sto nakažených.

Epidemie koronaviru

V pondělí v pevninské Číně počet nově nakažených ve srovnání s předchozím dnem mírně vzrostl. Zatímco v neděli bylo nově potvrzených případů 16, v pondělí 21. Počet nových případů úmrtí v pevninské Číně, tedy bez Hongkongu a Macaa, klesl z neděle na pondělí ze 14 na 13.

Celkem se od počátku šíření viru v pevninské Číně v loňském roce potvrdila nákaza koronavirem u 80 881 lidí. Bilance obětí se vyšplhala na 3 226.

Čínská provincie Chu-pej, která je považována za místo prvního výskytu nákazy, v pondělí zaznamenala jediného nového nakaženého. V neděli to byli čtyři infikovaní. Mrtvých je v provincii Chu-pej celkem 3 111. Dvanáct obětí k této bilanci přibylo v pondělí. Kromě jediného člověka všichni nemoci COVID-19 podlehli v metropoli Wu-chanu.

Snahu čínských úřadů dostat počet nových případů na nulu ale hatí šíření koronaviru ze zahraničí. Dvacet z jednadvaceti nových případů v pevninské Číně je podle úřadů „importovaných“.

Kvůli případům z ciziny Wu-chan v úterý oznámil, že všichni lidé, kteří se budou do města vracet ze zahraničí, budou muset do centrální 14denní karantény. Už o víkendu karanténu pro navrátilce z ciziny nařídilo také hlavní město Peking. Od čtvrteční půlnoci bude dvoutýdenní karanténa platit také pro lidi vstupující na území Hongkongu. Samosprávné čínské město má potvrzených 157 nakažených. Čtyři lidé zemřeli.

12. března 2020

Úspěšný recept na koronavirus pochází z Číny a zní jasně: Chce to být tvrdý!

V Jižní Koreji, která je po Číně druhou nejpostiženější zemí východní Asie, se už třetí den v řadě počet nových případů drží pod stovkou. Za sobotu Soul potvrdil 76 nakažených, za neděli 74 a za pondělí 84. Ještě 29. února Soul hlásil za 24 hodin nárůst o 909 nakažených.

Celkem se počet infikovaných v Jižní Koreji vyšplhal na 8 320. Bilance obětí vzrostla v pondělí o dva na 81. Celkem se z nemoci COVID-19 zotavilo v Jižní Koreji již více než 1 400 pacientů.

Jihokorejský prezident Mun Če-in v úterý vyjádřil naději, že se zemi daří epidemii dostat pod kontrolu.

Další tři případy v úterý oznámilo také Mongolsko. Testy na koronavirus byly pozitivní u mongolských občanů, které země evakuovala z Jižní Koreje a Německa. Pacient, který přiletěl z Evropy, je podle místní vlády v kritickém stavu. Mongolsko, které na počátku března uzavřelo hranici s Čínou, má jen čtyři případy nákazy koronavirem. Prvním potvrzeným pacientem v zemi se stal před týdnem francouzský občan.

28. února 2020

,

Video