Kongresmani šijí pro Francii trest

  • 353
Tvrdošíjný postoj Francie proti Spojeným státům v irácké krizi vyvolal prudkou reakci amerických kongresmanů. Ti zvažují, že Paříž, která odmítá válku a chce pokračovat v inspekcích, potrestají bojkotem francouzského zboží, nebo dokonce přímo omezením jeho dovozu.

Člen Sněmovny reprezentantů James Saxton, který je považován za umírněného republikána, navrhnul bojkot pařížského leteckého salonu. Ten se koná každé dva roky a je považován za nejdůležitější obchodní akci leteckého průmyslu.

Návrh této rezoluce je jen jedním z mnoha. Například předseda Sněmovny reprezentantů Dennis Hastert diskutoval s republikánskými kolegy o zavedení regulace dovozu francouzského vína a balené stolní vody.

Snaha o bojkot leteckého salonu není jednotná
I když je navržená rezoluce o bojkotu leteckého salonu nezávazná, Saxton se domnívá, že její schválení bude mít význam zejména pro americkou armádu.

"Určitě se najdou ve sněmovním výboru pro ozbrojené síly další, kteří se k rezoluci připojí, pokud projde," citoval tisk amerického kongresmana za stát New Jersey.

JAK FRANCIE AMERIKU ZLOBÍ?

Česko chce pomoci Turecku, NATO tápe

OSN přikyvuje mírové inciativě pro Irák

Nový mírový plán pro Irák je na světě

Americkou mstu Francii odnese sýr a víno

Joel Johnson, který vede oddělení pro mezinárodní záležitosti Asociace leteckého průmyslu, ale uvedl, že Američané se pravděpodobně zúčastní. "Letecká přehlídka je místem setkávání číslo jedna," vysvětluje.

"Kdyby jedinými letouny na startovací dráze byly eurofighter, mirage nebo airbus, nevytřeme tím oči Francouzům, ale sobě," řekl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video