Londýnská policie, New Scotland Yard

Londýnská policie, New Scotland Yard - Ředitelství londýnské policie - ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Komisař Blair: Den jsem nevěděl, že je nevinný

  • 30
Šéf metropolitní policie Ian Blair tvrdí, že o nevinně brazilského elektrikáře nevěděl ještě čtyřiadvacet hodin poté, co ho jeho muži zastřelili v londýnském metru. "Někdo ke mně druhý den v 10.30 přišel a oznámil mi to stylem ‚Houstone, máme problém‘," tvrdí.

"On nepoužil přesně tuto formulaci, ale řekl ‚Objevily se potíže, nesouvisí to spolu‘. Pomyslel jsem si, to je strašné, co s tím budeme dělat?" řekl Ian Blair.

Jeho slova šokovala pozůstalé, kteří prostřednictvím svého právníka Garetha Peirce prohlásili, že nemohou uvěřit, že by šéf policie dostal takovou informaci s jednodenním zpožděním. Ian Blair totiž hned 22. července, kdy policisté Menezese zastřelili, prohlásil, že jeho "zastřelení bylo součástí probíhající protiteroristické operace".

Scotland Yard také potvrdil informaci, že nabídl rodině zastřeleného 15 000 liber. Zdůraznil, že suma by nemohla vyvázat policii z žádných právních důsledků případu, ale prý šlo o akt "z milosti". Policie se však nevyhnula kritice, neboť dopis byl formulován v přísně úředním jazyce a v angličtině. Přitom nikdo z rodiny Menezesových anglicky neumí.

Tlak na odstoupení Iana Blaira sílí, ale zatím se zdá, že má politickou podporu. Vicepremiér John Prescott, který zastupuje premiéra Tonyho Blaira, prohlásil, že šéfovi policie bezpodmínečně důvěřuje.

Scotland Yard také potvrdil, že upravil strategii, podle níž mohou policisté výstřelem do hlavy zneškodnit osobu podezřelou z přípravy atentátu. "Udělali jsme jednu dvě malé změny, ale operace zůstává v zásadě stejná," oznámila policie bez upřesnění změn.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video