Severní Korea otestovala útočný podvodní dron, který je podle ní schopný nést...

Severní Korea otestovala útočný podvodní dron, který je podle ní schopný nést jadernou hlavici, jež může vyvolat radioaktivní tsunami. (22. března 2023) | foto: AP

KLDR testovala, zda její podvodní drony mohou nést jaderné zbraně. Výsledky tají

  • 15
Severní Korea oznámila, že provedla test svého „podmořského systému jaderných zbraní“ na protest proti společnému námořnímu cvičení Jižní Koreje, Spojených států a Japonska, které se konalo tento týden. S odvoláním na severokorejskou státní agenturu KCNA o tom v noci na pátek informovaly agentury Reuters a AFP.

KLDR hlásí provedení zkoušky systému „Heil-5-23“, což je název, který podle Reuters tato země dala svým podvodním útočným dronům schopným nést jaderné zbraně.

Zkouška se měla odehrát ve vodách u východního pobřeží země. Datum testu Pchjongjang nesdělil, z dostupných zpráv není ani jasné, zda byl úspěšný.

Země o testech útočných podvodních dronů schopných nést jaderné zbraně informovala už v minulosti, například loni v dubnu. Server BBC podotkl, že o provedení testu neexistují žádné důkazy a upozornil na dřívější prohlášení Soulu, podle kterého KLDR při popisu schopností dronů značně přehání.

Jihokorejské ministerstvo obrany v pátek severokorejský test označilo za provokaci. „Ohrožuje mír na Korejském poloostrově a ve světě,“ uvedl vládní úřad. „Pokud nás Severní Korea bude přímo provokovat, drtivě odpovíme podle zásady okamžité, silné a konečné akce,“ dodal.

ANALÝZA: Mezi Korejemi přituhuje. Chce KLDR válku, nebo zase jen blufuje?

Pchjongjang naopak v dnešním prohlášení z destabilizace situace v regionu a ohrožení bezpečnosti KLDR obvinil Washington, Soul a Tokio a provokací nazval jejich společné námořní cvičení.

Napětí na Korejském poloostrově je největší za několik posledních let. Vůdce KLDR Kim Čong-un vystupňoval testy severokorejských zbraní, zatímco USA, Jižní Korea a Japonsko posílily společné vojenské manévry. Rostou rovněž obavy ze zbrojní spolupráce mezi KLDR a Ruskem, kterému Pchjongjang podle Západu dodává zbraně pro jeho válku proti Ukrajině.

Kim Čong-un otestoval podvodní dron, který může vyvolat radioaktivní tsunami

Agentura AP tento týden informovala o společném námořním cvičení USA, Jižní Koreje a Japonska, které označila za pravděpodobně největší v historii. Třídenní manévry, do kterých se zapojila americká letadlová loď Carl Vinson, byly součástí snahy trojice zemí o zlepšeni reakcí na hrozby ze Severní Koreje, píše Reuters.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video