Vůdce Severní Koreje Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin (13. září...

Vůdce Severní Koreje Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin (13. září 2023) | foto: Reuters

KLDR dodala Rusku tisíc kontejnerů plných munice a vojenského vybavení, tvrdí USA

  • 126
Severní Korea dodala Rusku více než 1000 kontejnerů s vojenským vybavením a municí, kterou může Moskva využít na Ukrajině, uvedl Bílý dům. Potvrdily se tak zřejmě úvahy o možné zbrojní spolupráci KLDR a Ruska. Ty se poprvé objevily poté, kdy se minulý měsíc v Rusku setkali ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un.

„Odsuzujeme Severní Koreu za poskytnutí tohoto vojenského vybavení Rusku,“ uvedl mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. „Budeme i nadále sledovat, zda nedojde k dalším (severokorejským) dodávkám zbraní do Ruska.“

Potvrdily se tak zřejmě úvahy o možné zbrojní spolupráci KLDR a Ruska. Ty se poprvé objevily poté, kdy se minulý měsíc v Rusku setkali ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un. Podle Kirbyho se Spojené státy domnívají, že Pchjongjang se snaží výměnou za munici získat moderní ruské zbraně, které bude moci využít ve svém jaderném programu.

Bílý dům zveřejnil snímky, které podle něj ukazují nakládku kontejnerů s municí na loď plující pod ruskou vlajkou. Kontejnery mezi 7. zářím a 1. říjnem putovaly ze severokorejského Nadžinu do ruského dálněvýchodního přístavu Dunaj nedaleko Vladivostoku.

Západní média před schůzkou Putin s Kim Čong-unem uvedla, že šéf Kremlu hodlá severokorejského lídra požádat o zbraně, které by podpořily ruskou invazi na Ukrajinu. Představitelé ani jedné země to nepotvrdili. Putin přijal pozvání do KLDR.

Technika z KLDR je zaostalá a poruchová, ale Rusům pomůže, říká generál Šedivý

V červenci KLDR navštívil ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Byl prvním takto vysoce postaveným ruským činitelem, který navštívil KLDR v průběhu vlády Kim Čong-una a prvním ruským ministrem obrany, který přijel do KLDR od konce Sovětského svazu. Jeho účast na oslavách výročí 70 let od podepsání příměří, které ukončilo boje v korejské válce z let 1950 až 1953, podle pozorovatelů ukazuje na prohlubující se vojenské a diplomatické vazby mezi oběma mezinárodními sankcemi postiženými zeměmi.

Severní Korea je jedna z mála zemí, která otevřeně podporuje ruskou invazi na Ukrajinu. Jen ona a Sýrie uznaly nezávislost obou samozvaných republik na Donbase. Severokorejská média přebírají ruskou rétoriku líčící vpád na Ukrajinu jako boj proti „imperialistickému“ Západu. Režim přímo obvinil Kyjev, že je součástí nepřátelského postoje Washingtonu vůči Pchjongjangu.

13. září 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video