Kim a Mun vystoupili na posvátnou horu, bájné rodiště diktátorova otce

  • 18
Severokorejský diktátor Kim Čong-un a prezident Jižní Koreje Mun Če-in se na závěr společného summitu vydali na sever KLDR, aby vystoupili na posvátnou horu Pektu, kde se údajně narodil otec nynějšího severokorejského vůdce Kim Čong-il. Mun poté vyzval ke sjednocení a pak odletěl zpět do vlasti.

Rituální cesta byla pokračováním Munovy třídenní návštěvy Severní Koreje, během níž Kim Čong-un slíbil další kroky k jadernému odzbrojení.

Sopka Pektu s kráterním jezerem na vrcholu je součástí oficiální státní mytologie, která má legitimizovat dynastické nároky rodiny Kimů.

Její obrys je patrný na státním znaku KLDR a její jméno zaznívá i v severokorejské státní hymně. Podle oficiální zprávy pchjongjangských médií cesta na vrchol hory symbolizovala úspěch vnitrokorejského summitu, letos už třetího.

Výstup společně s manželkami

Kim a Mun se na vrchol horského velikánu, který je se svými zhruba 2750 metry nejvyšší horou Korejského poloostrova, vydali společně s manželkami. K malebnému jezeru v kráteru sopky je vyvezla lanovka. U jezera pak pod dokonale modrou oblohou pózovali společně fotografům a Mun si naplnil vodou z jezera láhev.

Mun, který je známý tím, že miluje hory, výstup na vulkán Pektu nacházející u hranic KLDR s Čínou označil za splnění svého dlouhodobého snu.

Kim Čong-un „zdolal“ horu Pektu už v dubnu 2015

Před horskou výpravou se jihokorejský prezident ve středu večer na stadionu v Pchjongjangu zúčastnil manifestačního představení, jemuž údajně přihlíželo 150 000 lidí. V projevu vyzval k ukončení nepřátelství na Korejském poloostrově a k míru a spolupráci obou korejských států.

„Žili jsme společně 5 000 let a odděleně 70 let. Navrhuji zastavit nepřátelství posledních 70 let a udělat velký krok k míru, abychom byli znovu jednotní,“ řekl Mun Če-in.

Kim se chce znovu setkat s Trumpem, prohlásil Mun

Mun po návratu z KLDR rovněž prohlásil, že severokorejský vůdce Kim Čong-un si přeje sejít se v brzké době na dalším summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Jihokorejský prezident také na schůzce s šéfem Bílého domu příští týden předá Trumpovi od Kima dopis týkající se odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

„Kim Čong-un vyslovil přání rychle dokončit denuklearizaci a chce se setkat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem s cílem urychlit tento proces,“ prohlásil Mun po návratu z třídenní cesty do KLDR.

Severokorejský vůdce rovněž podle Muna vyjádřil naději, že do KLDR brzy přijede americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

,

Video