Severokorejský vyjednavač Kim Kje-kwan během rozhovorů v Pekingu.

Severokorejský vyjednavač Kim Kje-kwan během rozhovorů v Pekingu. | foto: Guang Niu, Reuters

KLDR: Jaderný program ukončíme jen za reaktor

  • 24
Severní Korea upustila od svého pondělního slibu ukončit vývoj jaderných zbraní. Nyní prohlásila, že neukončí své jaderné programy, dokud nedostane od USA lehkovodní reaktor k výrobě elektřiny. Japonsko i USA označily tento požadavek za nepřijatelný.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že zmíněný požadavek odporuje dohodě uzavřené v pondělí na šestistranných rozhovorech o severokorejském jaderném programu v Pekingu.

V pondělní dohodě KLDR slíbila, že přestane vyvíjet nukleární zbraně. Ostatní účastníci se ve společném prohlášení výměnou za to zavázali, že poskytnou Pchjongjangu dodávky ropy, elektřiny a bezpečnostní záruky. - více zde

Dokument rovněž přiznává právo KLDR na mírové využívání jaderné energie a dává souhlas s jednáním v příhodné době o otázce dodávky lehkovodního reaktoru do KLDR.

KLDR: Reaktor chceme hned
Mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí ovšem v úterý řekl, že Spojené státy musí dokázat, že uznávají právo Severní Koreje na civilní jaderný program poskytnutím lehkovodních reaktorů v co nejbližší době.

"USA by neměly ani snít o otázce odstranění severokorejské jaderné hrozby před poskytnutím lehkovodních reaktorů jako konkrétní záruky k nastolení důvěry," uvedl severokorejský mluvčí.

Podle mluvčího amerického ministerstva zahraničí Seana McCormacka KLDR tímto prohlášením porušuje dohodu podepsanou v Pekingu. "Toto evidentně nebylo součástí podepsané dohody. Uvidíme, co přinesou následující týdny," podotkl McCormack.

Jižní Korea pouze poznamenala, že se požadavek Pchjongjangu na dodání reaktoru dal očekávat a dohodu nemaří.

USA: Reaktor bude až po naplnění smlouvy
Právě otázka lehkovodního reaktoru je považována v dohodě za nejspornější. I další země kromě Japonska na rozhovorech zdůraznily, že o reaktoru může být řeč teprve po přistoupení KLDR ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní (NPT).

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí v pondělí sdělil, že "příhodná doba" pro diskusi o případném poskytnutí lehkovodního reaktoru přijde, teprve až KLDR splní podmínky odzbrojení dané dohodou.

"Je to teoretický návrh do budoucnosti, který závisí na tom, zda KLDR ukončí své zbrojní programy, znovu se připojí k NPT a přijme inspektory MAAE," vysvětlil mluvčí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video