Václav Klaus se považuje za disidenta EU.

Václav Klaus se považuje za disidenta EU. | foto: Dan Materna, MF DNES

Klaus přišel v Irsku na „večeři disidentů EU“

  • 80
Dublin (Od zvláštní zpravodajky MF DNES) - Český prezident Václav Klaus se včera dočkal. Jeho oficiální návštěva Irska dosáhla vrcholu. Největší zájem i nevoli vyvolala večeře prezidenta se strůjcem irské kampaně proti nové evropské smlouvě, milionářem Declanem Ganleyem. Toho v pondělí Klaus označil za disidenta EU, stejně jako sebe.

Ganley uspořádal večeři zhruba pro šedesát lidí v pětihvězdičkovém hotelu Shelbourne. Podle Irish Times si na Klausovo setkání neoficiálně stěžovali lidé z irské vlády na české ambasádě. Nahlas to nikdo nepotvrdil.

"Za celé dva dny, které jsem strávil s představiteli Irska, nikdo neprotestoval," řekl k tomu Klaus a připomněl, jak byli čeští disidenti v minulosti rádi, když je občas navštívili přední evropští státníci.

Pozorovatelé se shodují, že irská vláda nechce, aby se Irsko po referendu, které odmítlo Lisabonskou smlouvu, stalo odpadlíkem. "Na jednu stranu se premiér Cowen pokouší přesvědčit zbytek EU, že my Evropu fakt milujeme, na druhou stranu musí přijmout jako hosta největšího euroskeptika," napsal Irish Independent.

"Není všechno zlato" 

Večeře s Ganleyem byla podle Klause více než společenská událost. "Já velmi fandím tomu, oč pan Ganley usiluje. Byl bych rád, kdyby se mu podařilo uspět s uskupením Libertas v evropských volbách, protože Evropský parlament potřebuje rozumné hlasy, které říkají, že není všechno zlato, co se třpytí," prohlásil Klaus o Ganleyovi, se kterým se poprvé sešel v červenci.

Irskému premiérovi, který má za měsíc předložit Unii návrh východu ze slepé irské uličky (nové referendum?), Klaus řekl, že Česko chce vést předsednictví EU s heslem "Evropa bez překážek". "To neznamená ani propojenější Evropu, ani spěch s Lisabonskou smlouvou," dodal.

Přesto před irskou prezidentkou zadoufal, že "české předsednictví bude stejně úspěšné jako irské v roce 2004". Zrovna ten rok Česko vstoupilo do Unie.

Klausovo vystupování v Irsku, kde včera rovněž obhajoval svůj názor na globální oteplování, v Praze ostře kritizovala Strana zelených. "Jeho ultrakonzervativní názory vytvářejí nerealistický obraz o České republice," uvedla v prohlášení. "Nelze oddělit roli ústavního činitele od role inženýra Václava Klause," uvedl předseda zelených Martin Bursík.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video