Čirůvky, které Kim Čong-un poslal darem jihokorejskému prezidentovi (20. září...

Čirůvky, které Kim Čong-un poslal darem jihokorejskému prezidentovi (20. září 2018) | foto: Reuters

Velkorysý dárek od Kima. Diktátor poslal do Soulu dvě tuny hub

  • 65
Severokorejský vůdce Kim Čong-un poslal jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi dvě tuny čirůvek větších. Tyto houby, které jsou v Koreji velmi drahé, dorazily do Soulu ve čtvrtek ještě předtím, než se Mun vrátil z třídenní oficiální cesty do KLDR.

„Zatímco byli prezident a jeho manželka stále ještě v Severní Koreji, dorazil k nám dar vůdce Kim Čong-una,“ řekl prezidentův tiskový mluvčí. „Dvě tuny čirůvek větších přiletěly na leteckou základnu v Soulu ve čtvrtek ráno,“ dodal.

Kim a Mun vystoupili na posvátnou horu Pektu

Mun podle mluvčího pověřil svůj úřad, aby houby rozdělil mezi všechny rodiny, které mají nějaké příbuzné v KLDR, od nichž je odtrhla válka v letech 1950-1953, a ještě se jim nepodařilo se s nimi setkat. „Doufám, že tyto houby, které ještě voní po Severní Koreji, jim poskytnou alespoň malou útěchu,“ řekl Mun.

Oba korejské státy letos v srpnu obnovily po třech letech společná setkání rozdělených rodin. V obou zemích žijí desítky tisíc lidí, které od jejich milovaných a blízkých odtrhla válka.

20. září 2018

Kim chce další chůzku s Trumpem

Mun Če-in po návratu z návštěvy v KLDR řekl, že  Kim Čong-un si přeje sejít se v brzké době na dalším summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Jihokorejský prezident také na schůzce s šéfem Bílého domu příští týden předá Trumpovi od Kima dopis týkající se odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Zástupci Bílého domu ani amerického ministerstva zahraničí na žádost o vyjádření zatím nereagovali, uvedla agentura Reuters. 

„Kim Čong-un vyslovil přání rychle dokončit denuklearizaci a chce se setkat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem s cílem urychlit tento proces,“ prohlásil Mun po návratu z třídenní cesty do KLDR.

Severokorejský vůdce rovněž podle Muna vyjádřil naději, že do KLDR brzy přijede americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Kim Čong-un, který další summit s Trumpem navrhl už před časem, řekl, že Severní Korea je ochotná „trvale rozebrat“ v přítomnosti zahraničních expertů klíčová raketová zařízení, stejně jako jaderné zařízení v Jongbjonu, pokud Spojené státy přijmou odpovídající kroky.

Společné prohlášení ze summitu Muna a Kima obsahuje severokorejský závazek k „ověřitelnému, nezvratnému odstranění“ jaderných programů. A ukončení války by mělo být prvním americkým recipročním krokem, dodal Mun. „Vůdce Kim vyjádřil přání rychle dokončit denuklearizaci a soustředit se na ekonomický rozvoj,“ řekl Mun na tiskové konferenci v Soulu krátce po návratu z Pchjongjangu.

19. září 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video