Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Část Kerčského mostu se po explozi zřítila. Putin nařídil vyšetřování

  7:38aktualizováno  21:17
Část Kerčského mostu, který spojuje pevninské Rusko a okupovaný Krym, se zřítila. Podle ruského protiteroristického výboru na mostě vybuchla bomba nastražená v nákladním autě. Při incidentu zahynuli tři lidé, patrně cestující v autě jedoucím vedle nákladního vozu. Odpoledne se Rusům podařilo silniční dopravu na nepoškozené části obnovit, vpodvečer bylo ohlášeno i obnovení železničního provozu. Šéf Kremlu nařídil vytvořit vyšetřovací komisi, která má událost objasnit.

První zprávy o požáru a explozi na mostě, který je symbolem ruské anexe Krymu, se objevily okolo 06:00 moskevského času (05:00 SELČ). Podle místních úřadů plameny zachvátily cisternu na nákladním vlaku, informaci následně potvrdila krymská železniční správa.

„Mostní oblouky nejsou poškozeny. Je příliš brzo na to, abychom hovořili o příčinách a následcích. Pokračuje se v hašení ohně,“ napsal krátce po incidentu Oleg Krjučkov, poradce šéfa správy anektovaného poloostrova. Plameny se plně podařilo uhasit v 10:00 moskevského času (09:00 SELČ), uvedlo podle agentury Interfax ruské ministerstvo pro mimořádné události.

Ruský protiteroristický výbor následně uvedl, že na 19 kilometrů dlouhém mostě explodoval nákladní vůz, což vedlo ke vznícení několika cisteren vlakové soupravy na vedlejší mostovce. Podle agentury AFP byl zdrojem výbuchu byl kamion s bílým návěsem, který ještě za tmy jel po mostě podél několika dalších vozidel.

Zatímco ruské zdroje od počátku tvrdily, že příčinou exploze je výbušnina umístěná v nákladním autě, jiné zdroje podle záznamů z kamer upozorňovaly, že pod mostem ve chvíli výbuchu proplouvala loď. Možná dálkově řízený člun nesoucí výbušninu se senzorem pro odpálení. Vyrojily se okamžitě i další spekulace o tom, že se most stal cílem ukrajinského raketového útoku.

„Křižník Moskva a teď Kerčský most – dva známé symboly ruské síly na ukrajinském Krymu – jsou zničeny. Co dál, Rusové?“ napsalo na Twitteru ukrajinské ministerstvo obrany s odkazem na ruský křižník, vlajkovou loď ruské Černomořské flotily, který se po ukrajinském útoku potopil v dubnu.

Poradce ukrajinského prezidenta Zelenského Mychajlo Podoljak na Twitteru uvedl: „Krym, most, začátek. Vše nezákonné musí být zničeno. Vše ukradené musí být vráceno Ukrajině. Vše, co patří k ruské okupaci, musí být vyhnáno.“ Podle anonymního zdroje portálu Ukrajinska pravda za výbuchem stojí Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU).

Provoz Rusové částečně obnovili

Automobilový provoz byl na mostě odpoledne obnoven; osobní vozidla a autobusy mohou na nezničenou část mostu vjet poté, co projdou kontrolou, uvedla ruská strana. Obnoví se podle něj i železniční provoz, a to po 20:00 moskevského času (19:00) SELČ. Nákladní vozidla musí pro cestu přes Kerčský průliv využít trajektů.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov uvedl, že zatím neexistují žádné prognózy pro obnovení Kerčského mostu, informovala ruská státní tisková agentura RIA Novosti.

Ruský prezident Vladimir Putin několik hodin po výbuchu podepsal dekret, kterým nařídil zpřísnit zabezpečení mostu i infrastruktury, jež na Krymský poloostrov dodává elektřinu a zemní plyn. Postarat se o to má ruská kontrarozvědka (FSB), tedy nikoli armáda. Šéf Kremlu rovněž nařídil vytvořit vyšetřovací komisi, která má událost objasnit.

„Odstřelit takovéto mostní rozpětí vyžaduje hodně výbušnin a dobrý demoliční plán,“ uvedl na Twitteru vojenský analytik Mick Ryan. „Železobetonové konstrukce, jako je tato, je velmi těžké poškodit či zcela zničit,“ dodal.

Škody na Kerčském mostě nyní znemožní mobilizovaným Rusům přesunout se z ruského území přes Krym do Záporožské a Chersonské oblasti, řekl podle agentury Unian ukrajinský vojenský expert Oleksandr Musijenko.

„Na okupovaná území jižní Ukrajiny se přes okupovaný Krym a zejména přes Kerčský most dostává zhruba 75 procent ruských vojáků. Tento incident přesun znemožní,“ uvedl Musijenko.

Ryan odhadl, že exploze na mostě může být dílem Ukrajinců v rámci snahy získat zpátky kontrolu nad Krymem. „Nebo se může jednat o klamnou operaci, která má odvést pozornost od jiných oblastí,“ dodal.

Svět anexi neuznává

Rusko připojilo Krym ke svému území v roce 2014. Ukrajina a většina zemí světa tuto anexi neuznává. Most vedoucí z Ruska přes Kerčský průliv na Krym byl slavnostně otevřen v květnu 2018. Sám Putin přijel na otevření v nákladním voze, čímž dal světu jasný signál, že poloostrov po anexi nyní patří Rusku.

Putin nařídil stavbu mostu po připojení Krymu k Ukrajině a při zahájení stavby v roce 2016 označil spojení s Ruskem za historickou misi. K výbuchu došlo jen den po sedmdesátých narozeninách ruského vůdce, kdy se moskevské síly v osmém měsíci jeho invaze stahují přes části jižní Ukrajiny.

Ukrajina tápe, zda zničit klíčový most na Krym. Nabízí se útok kamikaze čluny

Ruský prezident otevřel 19 kilometrů dlouhý most v roce 2018 tak, že po něm projel nákladním vozem Kamaz v čele kolony vozidel. Rusko na stavbu mostu vynaložilo přibližně 3,7 miliardy dolarů (86 miliard Kč).

Kerčský most spojující ruskou pevninu s poloostrovem Krym hraje pro Moskvu velmi důležitou strategickou úlohu. Moskva přes něj posílá vojska útočící na Ukrajinu. Ukrajinci v minulosti naznačili, že by na něj případně mohli zaútočit.

„Pokud bychom měli možnost udělat to, už bychom to dávno udělali,“ řekl v dubnu o případném útoku na Kerčský most Oleksij Danilov, tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO). „Pokud nastane příležitost, určitě to uděláme,“ dodal.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...