Poražený Schröder

Poražený Schröder - Německý kancléř Gerhard Schröder (SPD) komentuje neúspěch své strany ve volbách v Severním Porýní - Vestfálsku. (22. května 2005) | foto: Reuters

Kancléř Schröder ztratil nejcennější zemi

  • 62
Němečtí sociální demokraté ztratili svoji poslední baštu. Vládní SPD podle prvních odhadů po 39 letech vlády porazili v zemských volbách v Severním Porýní-Vestfálsku opoziční křesťanští demokraté (CDU). Spolkovému kancléři Schröderovi hrozí předčasné volby.

Podle předběžných oficiálních výsledků získala opoziční konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU)  44,8 procenta hlasů.

Naopak vládní Sociální demokracie (SPD) dostala v nejlidnatější německé spolkové zemi jen 37,1 procenta hlasů.

Liberální strana FDP dostala 6,2 procenta a stejně tak Zelení, dosavadní partner socialistů. To k vytvoření většinové zemské vlády nestačí.

Spolkovému kancléři Gerhardu Schröderovi (SPD) se tak výrazně zkomplikovala cesta k třetí obhajobě mandátu ve spolkových volbách.

Ty by se překvapivě mohly konat už letos na podzim, ačkoli předčasný termín SPD dosud odmítala. Pod dojmem porážky ale její šéf Franz Müntefering i kancléř oznámili, že jsou pro posunutí voleb.

V průmyslovém Severním Porýní, které leží na hranicích s Nizozemím a Belgií a kde žije jeden z pěti Němců, stoupla během posledních let vlády SPD nezaměstnanost na poválečné maximum. Bez práce je přes milion lidí.

Pro politiku v Berlíně budou mít vestfálské volby zřejmě dvojí dopad. Kancléř bude mít i uvnitř své SPD problém s obhájením některých reforem, které lidem život nevylepšily.

A šéfka opoziční CDU Angela Merkelová může oslavovat. Její pozice výrazně posílí a v parlamentních volbách může usilovat o kancléřskou funkci. Byla by v ní první ženou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video