ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Kateřina Faltýnková

Transsexuálka žaluje kosmetický salon. Odmítli jí udělat depilaci genitálií

  • 393
Tribunál pro lidská práva v kanadské Britské Kolumbii musel řešit krajně ožehavé téma. Transsexuálka a aktivistka Jessica Yanivová zažalovala majitelku kosmetického salonu za to, že jí odmítla poskytnout nabízenou brazilskou depilaci intimních partií. Yanivová má totiž místo vagíny penis, což kosmetičce předem neřekla.

Majitelka salonu Marcia Da Silvová uvedla, že si provozovnu otevřela u sebe doma poté, co své služby párkrát nabídla rodině a přátelům a osvědčila se. Transsexuálka byla údajně první, kdo na inzerát na Facebooku odpověděl.

Transsexuálové si mohou toaletu vybírat, zastal se jich Nejvyšší soud USA

Společně se dohodly na schůzce, ovšem když Yanivová přišla, kosmetičku čekalo překvapení. Aktivistka se sice podle kanadského serveru The Chronicle Herald považuje za ženu, fyzicky je ovšem stále muž.

„Vaše genderová identita je vaše věc. Dnes je jiná doba,“ prohlásila Yanivová minulý týden u soudu a majitelku kosmetického salonu několikrát označila za „neonacistku“. Soudce musel stěžovatelku několikrát napomenout, aby mohl proces vůbec pokračovat.

Kosmetička vypověděla, že jí nebyla příjemná představa poskytování voskové depilace někomu s mužskými genitáliemi. Navíc prý pro to ani není trénovaná. Dodala, že jí proceduru rozmluvil i její manžel, když mu své dilema popsala. A tak Yanivovou odmítla. Ta ji pak zasypala množstvím zpráv a nakonec pohnala k soudu. Stejně jako mnoho dalších salonů, kde ji rovněž odmítli.

Prodejce služby si podle Yanivové „nemůže vybrat, kdo bude jeho klient“ a něčí gender by neměl stát v cestě společnému obchodu. Za urážku a diskriminaci požaduje finanční kompenzaci.

Právník protistrany však podotýká, že by rozsudek v neprospěch jeho klientky mohl znamenat, že lidé budou muset poskytovat „intimní služby“ proti své vůli.

Transsexuál se nechal přeoperovat na ženu kvůli maratonu, na muže nestačil

Kromě obou žen u soudu údajně vypovídal i expert z oboru kosmetických služeb. Ten popsal, že se muži u těchto procedur často vzruší. Další problém je, že se na jejich genitálie musí používat jiný druh vosku, protože tam mají tenčí kůži než ženy.

Tribunál zatím podle dostupných informací ve věci nerozhodl. Da Silvová se nicméně po zkušenosti s Yanivovou rozhodla, že svůj malý salon zavře. Ta zase prohlásila, že nepřestane nikdy bojovat za rovnost všech lidí.

Jessica Yanivová:

20.července 2019 v 18:49, příspěvek archivován: 23.července 2019 v 12:34

I'll say this about Jessica Yaniv; she is one ballsy woman. #YouGoGirl https://t.co/xSnBZ8xhrH


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video