Část Kachovské přehrady vyhodili Rusové do povětří, tvrdí média podle záběrů

  • 399
Ruská televize zveřejnila noční záběry exploze mostu, o kterém se na sociálních sítích spekuluje, že jde o část Kachovské přehrady ležící na řece Dněpr, severovýchodně od čerstvě osvobozeného Chersonu. To, že je kus mostního dílu pryč, naznačují i satelitní snímky firmy Maxar Technologies.

Na snímky firmy Maxar Technologies upozornila už v pátek agentura Reuters. Poničení přehrady si všiml také server The Kyiv Independent.

Ruský list Izvestija na svém webu zveřejnil video údajně zachycující vyhození silničního mostu na přehradě Kachovské vodní elektrárny u Chersonu do povětří. „Na záběrech je vidět jasný záblesk a následný silný výbuch,“ napsal deník.

Už ale nezmínil, že inkriminovaný most - podobně jako další mosty v Chersonu a okolí - zničili Rusové při ústupu za řeku Dněpr. Ten podle ruského ministerstva obrany ruské jednotky dokončily v pátek ráno.

Poškozená Kachovská přehrada (12. listopadu 2022)

Ruský pátý kanál k videosnímku, který označuje za exkluzivní, uvádí, že zachycuje okamžik vyhození do povětří Antonivského mostu, což byla hlavní dopravní spojnice mezi oběma břehy Dněpru v Chersonu.

Věžovitá kovová konstrukce, která v záběru vyčnívá, se nicméně na Antonivském mostu nevyskytuje. Naopak je typická pro mostní konstrukci Kachovské přehrady, což si lze ověřit na starších fotografiích u obou staveb.

Rusové již vícekrát v minulosti upozorňovali na hrozbu napadení přehrady ze strany Ukrajinců, aby následná vlna z přehrady zatopila Cherson i s jeho okolím. To ukrajinská strana vždy odmítala a nyní po obsazení města by byla v nevýhodě sama.

Cílem podminování segmentu mostní konstrukce na přehradě bylo pravděpodobně především to, aby se Ukrajincům zkomplikoval postup na levý břeh Dněpru, kam se uchýlili ustupující Rusové. Jaká je míra poškození části přehrady, není jasné. Podle reakcí na sociálních sítích hladina Dněpru pod přehradou každopádně stoupá.

Rusové při ústupu zničili sedm mostů, z toho čtyři přes Dněpr, včetně silničního a železničního mostu na přehradě Kachovské vodní elektrárny, uvedl v sobotu server Ukrajinska pravda s odvoláním na satelitní snímky. Rusové při ústupu poničili i klíčový Antonivský most.

Na vině nejsou Rusové, ale HIMARS, tvrdí Ukrajina

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč ale podle agentury Unian dnes prohlásil, že Antonivský most nevyhodili do povětří Rusové, ale poničil jej zásah raketou vypálenou ukrajinskými jednotkami z raketometu HIMARS během pronásledování kolony ustupujících ruských vojsk. Mimořádnou sílu exploze na mostě vysvětloval tím, že raketa buď zasáhla vůz s municí, anebo nálože, které na mostě rozmístili Rusové.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video