Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Údery zasáhly na 30 cílů. Dobré výsledky, míní spojenci a čekají odvetu. Jemen vře

  19:07aktualizováno  21:52
Cílem americko-britských úderů v Jemenu bylo narušit schopnost húsijských povstalců skladovat, odpalovat a navádět své rakety a drony, řekl mluvčí Bílého domu John Kirby. Pentagon naznačil, že operace měla dobré výsledky. Američané a Britové v Jemenu zasáhli skoro 30 míst, použili 150 kusů munice, uvedl podle Reuters americký důstojník Douglas Sims. Dosud se ale objevovala nižší čísla.
Jemenci v metropoli Saná a dalších městech protestovali proti úderům na...

Jemenci v metropoli Saná a dalších městech protestovali proti úderům na základny húsijských povstalců, vyjádřili také solidaritu Palestincům. (12. ledna 2024) | foto: Reuters

V uklidnění celé situace věří i námořní společnost Maersk. V Jemenu vyšly na protest proti útokům do ulic desítky tisíc lidí.

USA odpoví, budou-li Húsíové pokračovat ve svém nehorázném chování, řekl Biden při návštěvě Pensylvánie. Jemenské povstalce podporované Íránem označil za teroristy. Takto odpověděl na otázky novinářů zda by povstalce označil za teroristy.

Generálporučík Sims uvedl, že neočekává vysoký počet zabitých Húsíů, neboť údery cílily i na raketomety umístěné ve venkovských oblastech. Jemenští povstalci zatím informovali o pěti mrtvých na své straně, Bílý dům uvedl, že dopady bombardování USA vyhodnocují.

„Stále provádíme hodnocení skutečných dopadů na všechny tyto cíle. Tato práce pokračuje. Takže si myslím, že lepší obrázek o tom, jaké konkrétní škody to způsobilo, budeme mít v následujících hodinách,“ řekl Kirby televizi MSNBC.

Washington uvádí, že nechce v Jemenu rozpoutat válku ani nijak jinak konflikt v regionu eskalovat, Biden nicméně podle Reuters řekl, že USA odpoví, budou-li Húsíové pokračovat v „nehorázném chování“. Na otázku, zda jsou USA ve stínové válce s Íránem, odpověděl, že nikoli.

Americké a britské síly s podporou dalších zemí v noci vyslaly z letadel a plavidel přes stovku naváděných střel na několik pozic Húsíú v Jemenu, oznámilo americké letectvo. Zaměřily se při tom na velitelská stanoviště povstalců podporovaných Íránem, jakož i na jejich muniční sklady, odpalovací a radarové systémy.

Jemenci v metropoli Saná a dalších městech protestovali proti úderům na základny húsijských povstalců, vyjádřili také solidaritu Palestincům. (12. ledna 2024)

Spojené státy a jejich partneři údery reagovali na útoky Húsíů na obchodní lodě v Rudém moři. Washington kromě toho v pátek oznámil sankce proti dvěma společnostem v Hongkongu a ve Spojených arabských emirátech, které jsou podle amerického ministerstva financí napojené na financování Húsíů.

Mluvčí Pentagonu Patrick Ryder řekl, že podle prvotních informací měla noční operace dobré výsledky. Podobné prohlášení předtím přišlo od náměstka britského ministra obrany Jamese Heappeyho, který s odkazem na předběžné hodnocení hlásil zničení dvou cílů, na které zaútočili Britové.

Stanice BBC nicméně uvedla, že rozsah noční operace je takřka zanedbatelný ve srovnání s vojenskými kapacitami jemenských povstalců. Ti napsali na síti X, že americké a britské údery zabily pět šíitských povstalců a dalších šest zranily. Húsiové slíbili, že akce nezůstane nepotrestána a že v útocích na obchodní lodě v Rudém moři budou pokračovat.

Sazby na trase Šanghaj-Evropa vzrostly o 8 %

Dánský námořní dopravce Maersk nicméně doufá, že údery amerických a britských sil proti Húsíům povedou spolu s větší přítomností námořnictva k usnadnění dopravy v Rudém moři.

„Doufáme, že tyto zásahy a větší přítomnost námořnictva nakonec povedou ke snížení hrozby, což umožní tranzit námořního obchodu přes Rudé moře a opětovné využívání Suezského průplavu jako vstupní brány,“ uvedl Maersk.

Právě kvůli napětí v Rudém moři, přes které vede klíčová trasa na cestě z Asie do Evropy, tento týden přispělo k dalšímu růstu sazeb za kontejnerovou dopravu. Sazby na trase Šanghaj-Evropa jen za poslední týden vzrostly o 8,1 procenta na 3 103 dolarů (téměř 70 tisíc korun) za kontejner o délce 20 stop (6,1 metru). Sazba za kontejner na západní pobřeží USA se v týdnu zvýšila o 43,2 procenta na 3 974 USD za kontejner o délce 40 stop, uvedla makléřská společnost Clarksons.

Ignorujete právo, překrucujete rezoluce, tepe kvůli Jemenu „Anglosasy“ Rusko

„Čím déle tato krize potrvá, tím více naruší námořní dopravu po celém světě a dál se budou zvyšovat i sazby,“ uvedl analytik platformy Xeneta Peter Sand. „Než tato krize dosáhne nějakého řešení, počítáme spíše s měsíci než s týdny či dny,“ dodal. Xeneta se specializuje na nákladní dopravu.

Húsíové od listopadu provedli asi třicet útoků na obchodní lodě. Tvrdí, že na ně útočí kvůli válce Izraele proti radikálnímu hnutí Hamás v Pásmu Gazy a kvůli podpoře některých zemí izraelské vládě.

Loď Maersku se stala terčem raketového útoku u jemenského pobřeží poprvé 14. prosince. Dánská společnost den poté oznámila, že pozastavuje všechny cesty přes Rudé moře. Později se k ní přidal i německý dopravce Hapag-Lloyd.

Maersk přesměroval lodě kolem Afriky, tedy kolem mysu Dobré naděje, aby se útokům vyhnul. To však zákazníkům zvýšilo poplatky a prodloužilo dobu přepravy zboží z Asie do Evropy a na východní pobřeží Severní Ameriky o několik týdnů. Oblasti ohrožované Húsíi se začaly vyhýbat i další společnosti, postupně se ovšem k plavbě v Rudém moři začaly vracet.

Jemenci demonstrují

V reakci na noční údery vyšly v pátek do ulic jemenských měst desetitisíce lidí. Jeden z lídrů Húsíů na shromáždění označil USA za teroristy. Příznivci povstalců se sešli v jemenské metropoli Saná a dalších městech. Ve světových médiích a na sociálních sítích se šíří záběry masivního shromáždění v hlavním městě a BBC píše o „mimořádně velkém“ protestu i na poměry Jemenu, kde je vysoká nezaměstnanost a silná protizápadní nálada.

Podle jemenské státní tiskové agentury Saba lidé vyšli do ulic také vyjádřit solidaritu s Palestinci. V Saná podle agentury Reuters demonstranti šlapali po vlajkách Izraele a USA. „Vaše údery proti Jemenu jsou terorismus,“ vzkázal na jednom shromáždění Spojeným státům vysoký představitel Húsíů, kteří mají už několik let pod kontrolou velkou část Jemenu.

„Spojené státy jsou ďábel,“ cituje Reuters člena takzvané nejvyšší politické rady povstalců. Podle informací deníku The New York Times (NYT) lidé protestovali i v Bahrajnu, který se na bombardování podílel. Právě s tím demonstranti nesouhlasili. Bahrajnská vláda se sice sama k účasti na bombardování nepřihlásila, země v Perském zálivu však byla jmenovaná ve společném prohlášení oznamujícím údery na více než desítku cílů.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...