(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Salvini: Už nemůžeme přijímat migranty. Naopak bychom jich pár rádi předali

  • 261
Itálie nemůže přijmout už ani jednoho žadatele o azyl, prohlásil italský ministr vnitra Matteo Salvini v rozhovoru pro magazín Der Spiegel. O tom, jestli je Evropa jednotná, se podle něj rozhodne do roka, klíčové budou volby do Evropského parlamentu v příštím květnu.

„Už nemůžeme přijmout ani jednoho, ba právě naopak - rádi bychom jich pár předali,“ zhodnotil předseda protiimigrační Ligy možnost, že by Německo začalo z hranic vracet běžence.

Salvini si uvědomuje, že by to mohlo vést k pádu kabinetu německé kancléřky Angely Merkelové, ale dodal, že si nic takového nepřeje, „třebaže jsme si velmi vzdálení, a to nejen v otázce migrace“. 

Zkoušce německou velkou koalici konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) vystavil spor mezi sesterskými stranami CDU a CSU v otázce migrace. 

Zatímco ministr vnitra a šéf CSU Horst Seehofer požaduje, aby Německo ze svých hranic začalo vracet běžence, kteří už v jiné zemi Evropské unie požádali o azyl, Merkelová to s odkazem na evropské právo odmítá.

Italský ministr vnitra v rozhovoru dále uvedl, že se do roka se rozhodne, zda je Evropa stále jednotná, anebo nikoli. Klíčové podle něj budou volby do Evropského parlamentu, které se budou konat příští rok v květnu, a vyjednávání o budoucím rozpočtu Evropské unie.

Francie by podle něj měla Itálii přestat „poučovat“. K slovní přestřelce mezi Francií a Itálií došlo poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron ostře kritizoval rozhodnutí Říma nevpouštět do svých přístavů lodě zahraničních nevládních organizací s migranty.

„Neodpovídá našemu stylu podepisovat návrhy sepsané v jiných zemích a rozeslané e-mailem,“ komentoval Salvini společný rozpočet eurozóny, na němž se v úterý dohodla německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) s francouzským prezidentem.

Italský ministr vnitra Salvini odmítl vpustit do přístavu loď se stovkami migrantů:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video